Helyi közélet

2012.02.17. 16:42

Befejeződött a mályi kút fúrása

Miskolc - Az előzetesen mérttől jelentősen magasabb vízhőmérséklettel lehet számolni hosszútávon.

Miskolc - Az előzetesen mérttől jelentősen magasabb vízhőmérséklettel lehet számolni hosszútávon.Pénteken dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere vezetésével bejárást tartottak a Mályiban lévő immár második termelő kút fúrási munkálatainak befejezése alkalmából. „Ez a siker lezárja a talán legfontosabb és legkockázatosabb szakaszát a fejlesztésnek, nevezetesen az energia „előállítását”. A két termelő és az eddig létesített egy visszasajtoló kút mellett elkezdtük a negyedik egység fúrásának előkészületeit. A PannErgy korábbi terveit tartva a 2012-es téli fűtési szezonban már olcsó és környezetbarát fűtési megoldást fog kínálni Miskolc számára” - nyilatkozta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke. A vártnál gyorsabban és sekélyebb mélységben sikerült elérni a repedezett vízadó réteget, 1494 méteres mélységben - tudtuk meg.

Több mint 90 fokos

Február első napjaiban a fúró elérte a fúrás célzónáját, a triász korú Bükkfennsíki mészkő formációt. A fúrás során kiderült egy igen kimagasló 8 ezer liter/ perc vízhozamot biztosít a kút, szabad kifolyással, tehát kompresszor és szivattyú működtetése nélkül. Az előzetes adatok alapján, a kútfejen mért nyomás közel három bár és a víz hőmérséklete meghaladja a 90 Celsius fokot. A következő napokban a mészkő repedezettségének vizsgálatára kerül sor. A későbbiekben zajlik majd a kút hosszú távú tesztelése és próbatermeltetése, amely során jóval több paraméter mérésére és rögzítésére adódik lehetőség. A hidrogeológusok kezdeti kiértékelése alapján, az előzetesen mérttől jelentősen magasabb vízhőmérséklettel lehet számolni hosszútávon, mert a kút és környezete az alulról feláramló melegebb víz hatására átmelegszik az egyensúlyi pont kialakulásáig - tájékoztattak a szakemberek.

ÉM-PGY


A Pannergy

A PannErgy a Pannonplast Nyrt. jogutódjaként majdnem egy évszázados múlttal tekint előre a megújuló energiaforrások hasznosítása terén felépített stratégiája megvalósítására. A PannErgy 2007-ben nem kis célt tűzött ki zászlajára, mégpedig azt, hogy a régóta ismert magyar geotermikus források felhasználásával jelentős mennyiségű hő- és elektromos energiát állítson elő értéket teremtve az ország lakossága és intézményi szereplői, továbbá a PannErgy részvényesei számára. (www.pannergy.hu)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában