Helyi közélet

2012.01.27. 14:56

Letakarták az Avas szállót. Hogyan tovább?

Miskolc - A város az ingatlanszakértő véleményére vár és magánbefektetőt keres a tulajdonossal együttműködve.

Miskolc - A város az ingatlanszakértő véleményére vár és magánbefektetőt keres a tulajdonossal együttműködve.

Letakarták az Avas szállót Miskolcon. Egy teljesen átlátszó hálós anyag került rá, mint ahogy Angyal Zoltán levelezőnk lapunk fórumán, az Agorán írja, ez legfeljebb arra alkalmas, hogy a lehulló törmeléket feltartsa, de „eltakarásra” teljesen alkalmatlan. Talán javíthatnának rajta azzal, ha például egy régi Miskolcot ábrázoló „gigaposztert” tennének a teljes főutcai homlokzatra, fogalmaz.

A tulajdonos szerződött

A háborús éveket idéző szálló már jó ideje csúfítja a miskolci főutcát. (történetét lsd. keretes írásunkban – a szerk.), a mostani állapot 2010 tavasza óta áll fenn.

– A városháza hosszú ideje kérte a tulajdonost a szálló eltakarására, ami most meg is valósul – válaszolta lapunknak érdeklődésünkre Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője. Hogy ez miért így történt meg, arról szerinte a tulajdonost kell kérdezni, mivel ő szerződött azzal a céggel, aki a letakarást végzi. – A szálló magántulajdonban van! – fűzte hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, a miskolci önkormányzat és a szállót tulajdonló Multicasa Consulting Kft. perben áll egymással, épp a hét elején volt bírósági tárgyalás az ügyben, a következő március várható. Megírtuk azt is, hogy a bíróság ingatlanforgalmi szakértő kirendeléséről döntött, akinek tiszte lesz megállapítani az Avas szálló értékét, vagyis hogy mekkora az az összeg, amiért az önkormányzat reális áron élhet visszavásárlási jogával.

Előbb a szakértő

Dobos Tímeát ennek kapcsán is kérdeztük. Elmondta, amíg ez nem történik meg, addig tárgytalan kérdésünk, hogy „mennyit szánna a város a visszavásárlásra". – A város komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, a tulajdonossal közösen, együttműködve, hogy befektetőket találjon a szálló továbbépítésére – jegyezte még meg a szóvivő.

Ha ez a történet nem egy tizenéves történet lenne, mondta még, akkor a város is könnyebb helyzetben lenne, hiszen kérhetné az eredeti állapot helyreállítását, és visszafizetné a sok-sok évvel ezelőtti, szállóért kapott összeget. Ez ma már nem lehetséges az épület mostani állapota miatt. Dobos Tímea elmondta, akkor juthat a város előrébb, ha a szakértő megállapítja, hogy a jelenlegi állapotában mennyit ér a szálló.

ÉM-HM


14 éve húzódik

Az Avas szállót 1997 végén (azaz 14 évvel ezelőtt) vásárolta meg a Multicasa Consulting, és kötelezettséget vállalt, hogy 1999. december 31-ig teljesen felújítja. Később (2005 novemberében írtuk) az önkormányzat beperelte a céget, hogy visszaszerezze az épületet. Ám a pert felfüggesztették, amikor aláírták a szerződést a Multicasa Consulting Kft.-vel, miszerint a tulajdonos mégiscsak felújítja az épületet. Később el is indult az építkezés, az építtetők folyamatosan megerősítették, tartani tudják a 2009. végi határidőt. 2009 őszén már ott a kétely az Észak cikkeiben, hiszen leállt az építkezés. A máig tartó leállás 2010 tavaszán következik be, amikor az építtető az örökségvédelmi hivatallal kerül összeütközésbe: a hivatal szerint nem az engedélyes tervek alapján épült a szálló egy bizonyos része. A határozat ellen fellebbezést nyújtott be az építtető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában