Helyi közélet

2011.12.30. 15:23

ÁSZ jelentés: Miskolc adóssága jelentősen nőtt

Miskolc - A Miskolcra vonatkozó jelentésből kiderül, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzat adóssága jelentősen nőtt

Miskolc - A Miskolcra vonatkozó jelentésből kiderül, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzat adóssága jelentősen nőtt

Azonnali intézkedéseket igényel a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága, állapította meg az Állami Számvevőszék Miskolcra vonatkozó vizsgálata. Az ÁSZ pénteken hozta nyilvánosságra a 23 megyei város pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről szóló jelentését, így Miskolcét is. A vizsgálat a 2007 és 2010. közötti időszakot érinti.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a megyei jogú városi önkormányzatok biztosították-e a tartós pénzügyi egyensúlyt, hasznosultak-e a gazdálkodási rendszer korábbi ellenőrzése során a pénzügyi egyensúly javítására tett szabályszerűségi és célszerűségi javaslatok.

Forráshiány

A Miskolcra vonatkozó jelentésből kiderül, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzat adóssága jelentősen nőtt, 10,9 milliárdról 32 milliárdra. A vizsgálat megállapítása szerint a pénzügyi egyensúly fenntartása külső forrás bevonásával volt biztosítható, a fejlesztési forráshiányt hosszú lejáratú fejlesztési célú hitelekkel, illetve fejlesztési célú kötvénykibocsátásokkal tudták megszüntetni. részletesen taglalja a jelentés a város fizetési kötelezettségeit is.

Olvasható a jelentésben, hogy az önkormányzat a kialakult pénzügyi helyzet javítására bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket tett, ez 2,7 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. A korábbi ÁSZ ellenőrzés során a pénzügyi egyensúly javítására tett szabályszerűségi és célszerűségi javaslatokat pedig hasznosította.

A pénzügyi kockázatokat tekintve az ÁSZ megállapította, az önkormányzat a központi intézkedések hatására jelentkező bevételkiesést nem tudta ellentételezni a kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseivel. Az önkormányzat gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága azonnali intézkedéseket igényel.

Az ÁSZ javaslatokat is közöl a polgármesterek és a jegyzők számára, hogy milyen intézkedéseket hozzanak.

Ki a felelős?

A jelentéssel kapcsolatos kérdéseinkre Bialkó Zsolt, az ÁSZ számvevő tanácsosa, ellenőrzési csoportvezető válaszolt. Kérdésünkre, miszerint a 2010-ben lezajlott önkormányzati választások tükrében lehet-e tudni, hogy melyek a régi és melyek a jelenlegi városvezetés hibái, úgy válaszolt, hogy az ÁSZ személyi felelősség megállapítására okot adó tényeket nem tárt fel, ebből adódóan erre vonatkozó megállapítást nem is tett. A döntéseket az ÁSZ küldetéséből eredően nyilvánvalóan nem bontja vezetési ciklusokra, hanem időszakokat értékel. Hangsúlyozta, megállapításaik alapján az önkormányzat az ellenőrzött időszakban (2010 végéig) egyensúlyjavító intézkedésekkel csak részben ellensúlyozta a működési jövedelme csökkenését, ugyanakkor a fokozott fejlesztési tevékenysége hosszútávú eladósodással járt.

Kérdeztük, hogy mit tapasztaltak a vizsgálatból: jó irányba indult-e el az új városvezetés.

„Lépéseket tett”

Bialkó Zsolt szerint az új városvezetés a 2011 augusztusában kézhez kapott jelentéstervezet alapján a javaslatok hasznosítására lépéseket tett, ezekről értesítette is az ÁSZ-t. A tájékoztatás alapján a megbomlott pénzügyi egyensúly helyreállítása érdekében – többek között – mintegy 2 milliárd forint előirányzat zárolásról döntöttek, ez elősegítette a megbomlott működési egyensúly helyreállítását. A szakértő álláspontja az, hogy a rövidtávú intézkedést igénylő javaslataik végrehajtása – szerinte a tájékoztatás alapján megtett lépések erre utalnak – a pénzügyi egyensúly megteremtése irányába hat.

Még elmondta, hogy a javaslat hasznosítása érdekében az önkormányzat kötelessége, hogy intézkedési tervet készítsen ennek betartatásában az új ÁSZ törvény hatékony segítséget nyújt.

ÉM-HM


Miskolc - Káli Sándor volt Miskolc polgármestere az ÁSZ által vizsgált időszakban (2007-2010). Káli Sándor elmondta, a városok eladósodottsági sorában Miskolc nem áll rossz helyen, a 6., 7. Ő úgy érzi, ma sem csinálná másképp, mint akkor tette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában