Helyi közélet

2011.11.12. 13:41

Természeti és társadalmi katasztrófákról

Miskolc - A természeti és társadalmi katasztrófák kérdését választotta témájává a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája.

Miskolc - A természeti és társadalmi katasztrófák kérdését választotta témájává a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája.

A Szociológiai Intézet társrendezésében - 1993 után ismét - a Miskolci Egyetem ad otthont egy nagyszabású szociológiai konferenciának, illetve - ezzel együtt - a Magyar Szociológiai Társaság közgyűlésének. A tanácskozás címe "Kollektív traumák, határhelyzetek, természeti és társadalmi katasztrófák". Erről Csepeli György, a társaság elnöke magyarázatként elmondta, hogy a napjainkban egyre gyakrabban előforduló természeti katasztrófák - többnyire - vétlen eszenvedője az ember, ám azok utólagos feldolgozádában, egy esetleges következőre való felkészítésben komoly szerepe lehet a társadlaomtudományoknak. Ugyanakkor a társadalmi katasztrófákat maga az ember idézi elő, így azok megelőzése a szociológia egyik elsőrerendű feladata.

Új identitástudat?

A konferencia alkalmából a résztvevők számára egy szociofotó versenyt is hirdettek, amelyre előzetesen hat csapat jelentkezett. A pontos feladatot a konferencia megnyitóján Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere hirdette ki. Mint elmondta, a város múltja - múltjának megítélése - a köztudatban egybeforrt az acélváros címkével. Pedig Miskolc enneél lényegesen sokrétűbb történelemmel rendelkezik. A címke levetése és egy új identitástudat meggyökeretetése igen fontos feladata a város gondolkodinak. A versenyzők feladata, hogy vasárnap délutánig olyan szociofotókat készítsenek, amely ezt az kibontakozási pontot, pontokat mutatja meg. a megmérettetés éredményét a konferencia vasárnap délutáni zárásakor hirdetik ki.

A tancskozás nyitóelőadását Gönczöl Katalin jogász, kriminológus, az ELTE tanára tartotta Katasztrofális lenne a közbiztonság? címmel. Mint elmondta, mást mutatnak a kriminológiai sttisztikák és mást az emberek biztonságérzete. Előbbi nem mutat nagyraányú változást az elmúlt bő évtizedben, míg a biztonságérzet romlott. És ebben nagy szetepe van a mindnekori hatalom intézkedésenek, illetve annak, hogy mit sugallnak a társadalom számára. Mások mellett kiemelte, hogy divatos a társadalom peremén élő réteget tekinteni a fő ellenségnek és mindne bajok okozójának. Az igazságszolgáltatás szogorításával egy viszonylagos biztonság elérhető, ám ez egyben a pereme élők társadalomtól való további távolodását és teljes leszakadását is okozhatja. Fontos lenne, hogy a hatalmon lévők megadják az esélyt a felzárkózásra, még akkor is ha ez egyértelműen poltikai ciklusokon jócskán átívelő feladat.

A konferencia tagjai szombaton és vasárnap a témaköröket részletesen feldolgozó szekcióüléseken folytatják munkájukat.

- ÉM-SZB -


A kormány döntései miatt aggódnak

Közös nyilatkozatban fordul több társadalomtudományi társaság a nyilvánossághoz, hogy kifejezze aggodalmát a "káros" kormányzati lépések miatt - jelentette be a Magyar Szociológiai Társaság elnöke. Csepeli György azt mondta, hogy a szociológiai társaság elnökségét a Magyar Politikatudományi Társaság egy nyilatkozattervezettel kereste meg, amelyben nyugtalanságát fejezi ki a felsőoktatásban, ezen belül is a társadalomtudomány területén tervezett változtatások miatt. "Ez a nyugtalanság nem megalapozatlan" - vélekedett. Hozzátette: kezdeményezték, hogy a Magyar Politikatudományi Társaság, a Magyar Kriminológiai Társaság és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke közös nyilatkozatban forduljon a nyilvánossághoz, és ebben fejezzék ki "aggodalmukat a társadalomtudományokat a kormányzat részéről fenyegető káros tendenciák miatt. A társdalom tudományok fenyegetettsége a magyar nemzet versenyképességét is fenyegeti a világban" - mondta Csepeli György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában