Helyi közélet

2011.11.11. 18:59

Jó közösségben a szegénység is enyhül

Észak-Abaúj - A közösségfejlesztés módszerével harcolnak Észak-Abaújban a mélyszegénység ellen.

Észak-Abaúj - A közösségfejlesztés módszerével harcolnak Észak-Abaújban a mélyszegénység ellen.

Tegyünk együtt a szegénység ellen! címmel komplex társadalmi program indul Észak-Abaújban uniós pályázat segítségével. A pályázó egyesületek az elnyert 179 millió forint segítségével szeretnék elősegíteni a mélyszegénységben élők integrációját és a hátrányos körülmények között élők számának csökkentését. (Az országban 25 pályázatot támogattak, a bodrogköziről a napokban írtunk.) Sélley Andreától, a főpályázó Dialóg Egyesület elnökétől megtudtuk, a program alapját tulajdonképpen a közösségi munka alkotja. A program 9 településen folyik majd két és fél éven keresztül az Abaúj-hegyközi kistérségben, az itt élő emberek többsége ugyanis a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozik. A szociális szakma egyedül nem tud megküzdeni a felmerülő problémákkal (szegénység, magány, munkanélküliség), jelezte az elnök, ezeket csak szakmaközi együttműködéssel lehet megoldani.

Ismert módszer

A programban többek között szerepelnek személyes és közösségi beszélgetések, információs központok, klubok működtetése, képzések indítása, települési és területi műhelyek létrehozása. A közösségfejlesztés a falvak jó részében már ismert módszer. A munkát az összefogás jellemzi majd, a magánszemélyek és a civil szervezetek mellett a humánszolgáltató intézmények, valamint az önkormányzatok is bekapcsolódnak a közösségfejlesztésbe.


A tagok

A konzorcium tagjai:

Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület (Miskolc)

„Fogadó” Észak-abaúji közösségfejlesztők köre egyesület (Gönc)

Abaúj- Hegyközi Gyermekjóléti- és Szociális Alapszolgáltatási Körzet (Gönc)

A programban részt vevő települések:

Abaújvár, Gönc, Göncruszka, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Pányok, Telkibánya, Tornyosnémeti, Zsujta


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában