Helyi közélet

2011.09.12. 13:05

Várrekontsrukció: régészeti ásatások Diósgyőrben

Miskolc - A múlt hét elején kezdődtek meg a régészeti feltárások a Diósgyőri Várfürdő területén annak kapcsán, hogy jövő januártól rekonstrukciós munkálatok startolnak a Diósgyőri Várban.

Miskolc - A múlt hét elején kezdődtek meg a régészeti feltárások a Diósgyőri Várfürdő területén annak kapcsán, hogy jövő januártól rekonstrukciós munkálatok startolnak a Diósgyőri Várban.Mint azt a helyszínen megtudtuk; az elmúlt napokban Árpád-kori cserépdarabok is leltek a vár szomszédságában található fürdő területén, ahol több, mint 600 négyzetméteren, 8 napig - valószínűleg a hét második feléig - tartanak még a régészeti kutatások.

Lovász Emese régész, aki feltárást vezeti a helyszínen érdeklődésünkre elmondta, hogy csak akkor lesz az egész terület ásatási helyszín, ha valami "komolyabb" leletet találnak. Eddig egy edény, és cserép darabok kerültek ki a földből.

– Úgy gondoljuk, hogy középkori utak lehettek ezen a helyen, amit ha kiköveztek, azt megtaláljuk. - tette hozzá a szakember.

A tervek szerint egyébként a Diósgyőri Vár rekonstrukciójával a jelenlegi várfürdő területe szervesen összekapcsolódik majd a várral, és a "strandon" kap majd helyet például egy jövendőbeli mobil lelátó csakúgy, mint egy lelátó.

A vár erődítése egyébként a  mohácsi vész után kezdődött meg, majd előreugorva az időben kijelenthető, hogy feltárást az 1930-as évek óta végeznek a helyen. Nagy volumenű régészeti ásatások a hatvanas években kezdődtek Diósgyőrben.

- BOON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában