Helyi közélet

2011.09.30. 07:30

Jegyzet: Titokban

<em>Készül az új Munka törvénykönyve, melyet az érdekvédők az első perctől kezdve fenntartással, sőt mi több, felháborodva fogadtak. Mára eljutottunk odáig, hogy „rabszolgatörvényként” vagy „cselédtörvényként” emlegetik a formálódó jogszabályok gyűjteményét</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete. </strong>

Készül az új Munka törvénykönyve, melyet az érdekvédők az első perctől kezdve fenntartással, sőt mi több, felháborodva fogadtak. Mára eljutottunk odáig, hogy „rabszolgatörvényként” vagy „cselédtörvényként” emlegetik a formálódó jogszabályok gyűjteményét. Hegyi Erika jegyzete. A szakszervezetek szerint az a legnagyobb baj, hogy alig lehet egy-egy tárgyalást kiharcolni a kormánytól, ha pedig mégis, annak eredményét nem tudják követni. Azaz fogalmuk sincs, hogy végül is az új Munka törvénykönyvében melyek azok a pontok, amelyek javaslatukra megváltoztak. Pedig, mint mondják, még most, a kormány jóváhagyása előtt lehetne rajta érdemben változtatni.

Az érdekvédők féltik a szakszervezeti mozgalom jövőjét is. Véleményük szerint az új Munka törvénykönyvének egyik kiemelt célja, hogy ellehetetlenítse a munkavállalók védelmét. Erre a védelemre pedig nagy szükség lenne a jövőben, ha igaz, hogy a készülő törvények a dolgozók jogait megnyirbálják, a munkaadókét viszont megerősítik. Kétszeresen is kiszolgáltatott munkavállalók húzzák majd az igát, akik ugyanannyi vagy kevesebb pénzért dolgoznak a jövőben. Két reményük lehet: az egyik, hogy a nemzetközi szervezetek is rosszallóan nézik a tervezetet, a másik pedig a szakszervezeti tömörülések demonstráció-sorozata.

- Hegyi Erika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában