Helyi közélet

2011.08.02. 17:27

Naposcsibék tápostól, 1500-ért

Szendrőlád - Már alig van azokból a naposcsibékből és kiskacsákból, amiket a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány osztott szét a közelmúltban, Szendrőládon és Martonyi környékén a rászorulók a legtöbbjét már eladták, hívta fel munkatársunk figyelmét lapunk egyik olvasója.

Szendrőlád - Már alig van azokból a naposcsibékből és kiskacsákból, amiket a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány osztott szét a közelmúltban, Szendrőládon és Martonyi környékén a rászorulók a legtöbbjét már eladták, hívta fel munkatársunk figyelmét lapunk egyik olvasója.Néhány héttel ezelőtt az alapítvány rendhagyó módon nem élelmiszersegélyt, hanem naposcsibét, naposkacsát, tojótyúkot, kecskét és kismalacot osztott szét a rászorulók között, az állatokból a megyénkben élő szegény családoknak is jutott. Szendrőládon körülbelül egy hónappal ezelőtt kapták meg az igényelt állatokat a mélyszegénységben élők. Megnéztük hát, hogyan alakul a kis állatok sorsa.

A patkányok is tizedelték őket

Szendrőládon, a cigánytelep szélén érdeklődtünk a kiskacsák iránt. Egy kisfiú elmondta, hogy gyakorlatilag minden család kapott kacsát vagy csirkét, de sokan eladták, akinek volt pénze, 1500-2000 forintért szerezhette meg az állatokat, a hozzájuk járó táppal együtt. „De miért tetszik kérdezni, el akarják venni őket?”, kérdezte bizalmatlanul. Megnyugtattuk, hogy ilyesmi nem áll szándékunkban, így cserébe megmutatta, hol érdemes még élő baromfik iránt érdeklődnünk.

Danyiék egy sarokházban laknak, az udvaron és a házban számos gyerek szaladgált. Danyi Lajosné jött elő a hívásra. Elmondta: négy gyereket nevel, ezért kapott kiscsirkéket. Összesen nyolcvanan voltak, de az édesanyja is adott neki vagy két tucat kacsát; az apróságokat együtt tartják egy nyúlketrechez hasonlatos szerkezetben, melynek ajtaját egy hűtőgép rácsából eszkábálták.

„Nagyon örültünk nekik, de sajnos nagyon gyenge kis jószágok, nagyon sok elhullott belőlük”, mesélte az asszony. A kacsák jobban bírták a gyűrődést, de a csirkék száma tényleg megcsappant; a nyolcvan állatból tíz ha van, mondta az asszony. Naponta egyet-kettőt holtan találtak – vagy megbetegedtek, vagy a menyét vitte el őket. Gondoskodásból pedig nem volt hiány, mint az asszony elmondta, ez a változékony idő ártott a legtöbbet, hol be kellett vinni az állatokat az eső elől, hol kiengedni őket, hogy kedvükre ehessenek. „Mivel etetik őket?”, kérdeztük. „Hát tésztával...”, vágta rá az asszony, aztán kiderült, a család ételmaradékára gondolt. A táp már elfogyott, az állatok megnőnek a konyhai hulladékon is.

Felvetettük: hallották-e, hogy egyesek eladták az állatokat? A gyerekek kórusban felelték: persze, 1500-2000 forint volt az áruk. Tőlük tudtuk meg, hogy a felvásárlók egy része is a telepen él. „Ott, ahol az a sok kocsi van, 250-et vásároltak össze”, mutattak a kérdéses irányba.

Malacot vártak

Egy másik asszony, Sándorné Molnár Mónika is jelentős elhullásról beszélt. Mint elmondta, negyven kiscsirkét kapott, de az állomány fele már nincs meg. „Rengeteg a patkány errefelé, azok sokat megöltek közülük”, mondta, majd előadott egy rémmesébe illő történtet is az egyik szomszédról, akinek hatvan kiscsirkéjét ölte le reggelre valamilyen „féreg”. Sándorné azt is elmondta, hogy nyilatkozniuk kellett, milyen állatot szeretnének, és ők a malacot választották. „Megcsináltuk neki az ólat, ott várta minden készen, de a malacok már sajnos elfogytak, így mi is csirkéket kaptunk helyettük. De azoknak is örültünk, mert a pénzünkből nem lehet megélni, főleg, ha az ember kifizeti az áramot. Azt pedig muszáj, különben jönnek és levágják a vezetéket”, mondta.

Az asszonyokkal kedden délelőtt az utcán beszélgetünk, ahol egyre többen térnek haza tömött szatyrokkal a boltból. A „kártyásoknak” megjött a családi pótlék, nem kellett már tovább halogatni a bevásárlást.

Nem követik nyomon

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnál érdeklődtünk, nyomon követik-e az átadott állatok sorsát? Mint az alapítvány munkatársa elmondta, nem ellenőrzik a segélyezetteket, de nagyon sok helyről kapnak visszajelzéseket. Hogy a segélyezettek eladták volna az állatokat és hogy nagy az elhullás, arról eddig nem kaptak tájékoztatást. Ősszel terveznek fórumokat tartani, ahol megbeszélhetik a segélyezettekkel a tapasztalatokat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában