Helyi közélet

2011.08.01. 15:27

„Boszorkányok márpedig vannak”

Tarcal - Könyves Kálmán törvénykönyve ihlette a vasárnapi tarcali programokat.

Tarcal - Könyves Kálmán törvénykönyve ihlette a vasárnapi tarcali programokat.Két napos program várta a tarcaliakat és az odalátogatókat a hét végén. Szombaton borkirálynőt választottak a településen (immár negyedszer), hat királynőjelölt mérte össze tudását. Vasárnap ...Boszorkányok márpedig...VANNAK alcímmel rendezték meg a Tarcali napot.

Bár ez volt a tizenhatodik alkalom, mégis teljesen más várta a helybélieket és a Tarcalra látogatókat mint az előző években. A mostani rendezvényt ugyanis Könyves Kálmán királyunk ihlette. Pontosabban annak 1100 körül született törvénykönyve, amely születésének tarcali vonatkozása is van: a 84 törvénycikkből álló törvényt ugyanis a településen alkotta meg a királyi tanács. E törvényekből az 57. cikkely ismeretes leginkább:  „A boszorkányokról, pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálatot ne tartsanak.” Drozda Aranka, a művelődési ház vezetője szerint ez a cikkely adta az idei programsorozat apropóját. Igyekeztek bebizonyítani, boszorkányok márpedig vannak.

Boszorkányok mindenhol

Először is előzetes pályázattal igyekeztek láttatni mindazon történeteket, legendákat, meséket, hiedelmeket, melyek a boszorkány alakjához kötődnek. A pályamunkákat (rajz, báb, festmény, makett, írásos munkák, fotó) kiállították, és értékes díjakat is kiosztottak a megnyitó alkalmával. A rendezvény ideje alatt is versenghettek a vállalkozó kedvűek: boszorkányos finomságokat kotyvasztottak; megmérettették szépségüket a Boszorkány Szépségversenyen, boszorkányos ügyességgel rendelkezők Óriás Boszit is készíthettek mindenféle hozott anyagból. Értékes tárgyjutalom illette a legügyesebbeket.

Mindezek mellett színes és változatos színpadi produkciókat is láthattak az érdeklődők: boszorkányos táncokat, részt vehettek egy boszorkányperben, sőt el is égették (persze, csak jelképesen) az elítéltet. Sőt, akinek kedve volt, virradatig boszorkánybálban múlathatta az időt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában