Helyi közélet

2011.06.13. 17:02

Rendőr gyermeknap a Hejőkeresztúri Általános Iskolában

<p>Hejőkeresztúr - Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a jelezett cél megvalósulását talán a gyerekeken keresztül lehet a legkönnyebben elérni. A Rendőrkapitányság ebben az évben is úgy döntött, hogy elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervez egy rendőrségi nyílt napot először Tiszaújváros és kistérsége, ősszel pedig a Mezőcsáti kistérség területén.</p>

A kezdeményezésről a rendőrség tájékoztatta a Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás elnökét, aki azonnal felajánlotta, hogy a társulás a rendezvényen résztvevő, illetve eredményesen versenyző gyermek részére díjakat ajánl fel és biztosít.

Két évvel ezelőtt a helyszín a Hejőkeresztúri Általános Iskola volt - egyöntetű volt a vélemény, hogy a helyszín idén sem lehet más. Polgármester asszony örömmel fogadta a kezdeményezést és mindent megtett annak érdekében, hogy a rendezvény jól sikerüljön.

De miért is esett a választás ismét erre az általános iskolára?

Talán azért mert mindkét fél érezte, hogy a célok közösek. Az általános iskolában ugyanis egy olyan – a Stanford Egyetem által kidolgozott - módszer alapján folyik az oktatás, aminek eredményeképp az iskola országosan is példaértékű eredményekkel büszkélkedhet. Csak néhányat megemlítve; ismeretlen fogalom a hiányzás, ismeretlen fogalom a diszkrimináció, kiemelkedő a gyermekek kommunikációs képessége, sokan nívós középiskolákban tanulnak tovább,….. és még sorolhatnánk azokat az eredményeket, amelyeket az iskola elért.

A rendezvényen elsősorban azok a gyerekek vehettek részt, akik jól tanulnak, ugyanakkor hátrányos helyzetűek, szegénységben élnek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője, a Megyei CKÖ elnöke, a kistérséghez tartozó CKÖ-ök elnökei, képviselői, Hejőkeresztúr, Nagycsécs Polgármestere, Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulásának hivatalvezetője, az iskola igazgatója, tanárai.

A településekről összesen 10 csapat indult a kerékpáros ügyességi versenyen. A többiek megismerhették a bűnügyi technika rejtelmeit, megtekinthették a különböző rendőrségi felszereléseket, fegyvereket, de beülhettek a szolgálati autóba is.

Míg a gyerekek vetélkedtek, nézelődtek a meghívott vendégek ámulva hallgatták az igazgató asszony iskoláról szóló sikertörténetét. A rendezvény végén az ajándékokat, nyereményeket Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás hivatalvezetője adta át. Természetesen senki sem távozott üres kézzel.

Meg vagyunk győződve, hogy a Hejőkeresztúri Általános Iskola, amit el akart érni és amit - mások szerint szinte lehetetlen célként - elért, példaként állítható a rendőrség számára is.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság minden részt vevő együttműködő szervezet és személy számára megköszöni a segítséget, és azt hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

A rendezvényen keresztül egy élményekkel teli, szép nappal lettünk gazdagabbak. Jövőre ismét találkozunk, hiszen a céljaink közösek!

Köszönjük Hejőkeresztúr!

- A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

A rendezvénynek otthont adó intézmény

IV. Béla Körzeti Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda, Hejőkeresztúr. (Cím: 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi út 111., Igazgató: Kovácsné Dr. Nagy Emese) 

A Stanford Egyetem által kidolgozott komplex instrukciós program 11 éve folyik az iskolában. A tantestület 100%-a e szerint a módszer szerint tanít. Az említett módszerekhez logikai táblajáték programot társítanak.

Az alkalmazott módszerek eredményeként a hagyományos osztálymunkához (pl. frontális oktatáshoz) képest 19%-ról 34%-ra nőtt a felméréseknél a gyermekek által adott hibátlan válaszok aránya.

A módszert az iskola országosan is elsőként indította el, amit a Budapesti IX. kerületi Molnár Ferenc Általános Iskola vett át a Hejőkeresztúri intézmény segítségével.

Országos versenyt követően idén nyáron Tallinban egy hejőkeresztúri 2. osztályos kislány, Farkas Zsanett képviseli Magyarországot a Dáma Európa Bajnokságon. A tavalyi versenyen Varsóban hazánk delegáltja ugyancsak egy hejőkeresztúri kisdiák a 7. osztályos Simon Csaba volt.

A Dáma mellett az iskola diákjai Gó, Gomoku, valamint Hétpróba versenyekben - változó korcsoportokban – ugyancsak egyéni országos aranyérmekkel büszkélkedhetnek.

Az iskola aulájában Somogyi Réka selyemfestőművész „Virágzik a lélekfa” c. alkotásának reprodukciója látható, melyet a művész 2008-ban önként ajánlott fel a főként hátrányos helyzetű diákokat kiváló eredményekkel oktató intézmény részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában