Helyi közélet

2010.10.12. 16:44

A beruházó nem adta fel erőmű építési szándékát Szerencsen

<p>Szerencs - Vételre ajánlja Szerencs városának a tervezett szalmatüzelésű erőmű területét a beruházó - közölte a BHD Hőerőmű Zrt. a Független Hírügynökséggel. Bár eladnák a 10 hektárt, továbbra is megépítenék az erőművet, ha a településsel együtt találnának erre megfelelő területet - tették hozzá.</p>

Voltay Géza, a társaság igazgatóságának elnöke elmondta: az elmúlt hetekben napvilágot látott nyilatkozatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az eredeti helyszínen történő erőműépítést sem a helyi, sem az országos politikai vezetés nem támogatja még a jelentős kompromisszumokkal kialakított, lecsökkentett változatban sem. Az eredetileg tervezett 50 megawattos erőmű helyett ugyanis később egy jóval kisebb teljesítményű, 25 megawattos ipari létesítmény felépítését tervezte a BHD Szerencsen. Hozzátette: döntésükben az is közrejátszott, hogy értelmetlennek látták az évi tízmillió forintot jelentősen meghaladó telekadó vállalását abban az esetben, ha a helyszínen nem épülhet erőmű. A cég eddig 28 millió forintot fizetett be ilyen címen a zempléni város kasszájába, 20 millió most lenne esedékes, míg később évente 16 milliót kellene átutalniuk az önkormányzatnak.

Az önkormányzati választásokkal egy időben megtartott helyi népszavazást kezdeményező Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület elnökének írt levelében Voltay megerősítette: készek biomassza tüzelésű kiserőmű építésére Szerencs más helyszínén, ha ebben a helyi ellenző és támogató erők között megegyezés születik. A véleménynyilvánító népszavazáson a megjelentek 82 százaléka a munkahelyteremtést támogatta. Az elnök reméli, a városvezetés ezt figyelembe fogja venni és megoldás születik.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere a napokban azt nyilatkozta több helyen, hogy a BHD Zrt. lemondott a szerencsi beruházásról. A városvezető a Független Hírügynökségnek megerősítette: az általa megkapott levelet most sem tudja másképp értelmezni. A polgármester korábbi - még országgyűlési képviselőként tett - nyilatkozataiban elfogadhatónak tartotta, ha a városnak a Tokaji Borvidéktől távolabbi részén épülne fel az erőmű, az utóbbi időszakban azonban már ezt is elvetette. Ugyancsak elutasítóan nyilatkozott az erőmű megépítéséről Illés Zoltán környezetügyi államtitkár, aki ugyan szükségesnek nevezte biomassza erőművek építését, de nem Tokaj-Hegyalján.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában