Helyi közélet

2010.09.22. 09:30

Mályi forró víze fűti Miskolcot

<p>Mályi - ZJ301 fúróberendezés – hirdeti egy tábla Mályi határában – ez mutatja az utat a geotermikus kúthoz.</p>

A Miskolc-Mályi geotermikus kutat augusztus 23-án találták meg – ezt adta hírül a PannEnergy Nyrt. szeptember eleji közleménye. A területen, 2310 méter mélyen 110-120 fokos vizet találtak, amelynek kitermelési hozama elérheti a percenkénti 4200-5400 liter – ez szintén a korábbi közleményben található. Az azóta eltelt időben azonban a várakozásokat is felülmúlták az eredmények, hiszen a hozam akár 6000 liter is lehet percenként – ez már kedden hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a cég tartott a geotermikus kút telephelyén.

A fúrás eredménye mintegy háromszorosan haladja meg a PannErgy korábbi várakozásait – mondta Bokorovics Balázs, a cég elnöke. Hangsúlyozta: a magas vízhozam nem csak azt teszi lehetővé, hogy a teljes miskolci geotermikus fűtési projekt az eredetileg tervezett hét hét kút helyett öt kút fúrásával valósuljon meg, de egyben alkalmas villamosenergia előállítására is. A beruházás ezzel együtt csaknem 6 milliárd forint – tudtuk meg.

Kevesebb fűtési számla?

Bokorovics Balázs beszélt arról is, hogy a most megtalált geotermikus energiának milyen előnyei vannak: a gazdasági válságot követően emelkedni fog a gáz- és az olajár, éppen ezért már most gondoskodni kell, ezek kiváltásáról. Valamint – folytatta – környezetvédelmi szempontból is jobb, csökkenhet a károsanyag kibocsátás.

Mikor érezhetik a miskolciak a geotermikus kút jótékony hatását, azaz a távhőszámla csökkenését? Bokorovics Balázs szerint a a projekt pénzügyi hatása a 2011-es fűtési szezon kezdetével érezhető lesz.

Ádám László főgeológus arról beszélt, hogy korábban is tudták, Miskolc környékén komoly geotermikus energia létezik. Arra, amit találtak azonban nem számítottak, hiszen csupán három ehhez hasonló kút van hazánkban – mondta.

Bánhidi István felelős műszaki vezető a kút megtalálásról beszélt, arról az 1900 tonnás szerkezetről, amely 1600 lőerős szivóerővel hozza felszínre a forró vizet.

ÉM-SZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában