Helyi közélet

2010.08.01. 15:38

Veszélyes hulladékra épültek?

<p>Miskolc - Veszélyes hulladék van az ártérre épült áruházak alatt? – az államtitkár vizsgálódik.</p>

Felmerült a gyanú,hogy veszélyes hulladékot is tartalmazó bontási törmelékekkel töltötték fel a Sajó árterében épült bevásárlóközpont alatt a talajt – nyilatkozta az egyik országos napilapnak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Éppen ezért mintavételezést rendelt el az ügyben.

Az államtitkár többször kikelt a Miskolc külterületén, ártérre épült áruházak ellen. Az árvíz után őket hibáztatta azért, hogy Felsőzsolcát elöntötte a víz, és azt ígérte, lebontatja a bevásárlóközpontokat. Ettől a tervétől később elállt, de egy törvényjavaslat kidolgozását kezdeményezi, amely tiltaná a nagyvállaltoknak az ártárre való építkezést vagy csak jelentős összegű biztosítás mellett engedné azt. Az áruházak kapcsán, egészen pontosan azért, mert azok megkapták a szakhatósági engedélyeket, az államtitkár az észak-magyarországi zöldhatóság vezetőjét is menesztette.

F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet munkatársa veszélyes hulladékról nem tud, de arról igen, hogy az áruházak kivitelezőjét szabálysértés miatt megbüntették, pont a területfeltöltés miatt.

Csak az áruháznak „nem volt” ártér?

Veszélyes hulladékról nem tudnak a környezetvédők, de arról igen, hogy gond volt a talajfeltöltéssel.Miskolc. Felmerült a gyanú, hogy a Miskolc és Felsőzsolca közötti részen a Sajó árterét – a bevásárlóközpontok megvalósítása érdekében – olyan bontási törmelékekkel töltötték fel, amelyek veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak. Hogy bebizonyosodjon, valóban került-e ilyen az áruházak alá, Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár mintavételezést rendelt el az ügyben – jelent meg egy országos napilapban szombaton. Lapunk próbálta elérni az államtitkárt, de eddig nem sikerült. Azt azonban megtudtuk, ha veszélyes hulladék nincs is az áruházak alatt, de a területfeltöltésben akadtak szabálytalanságok.

Termőföldre építve

F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet munkatársa elmondta: 2006-ban az intézet környezeti tanácsadó irodájához érkezett lakossági bejelentés, miszerint az áruházak kivitelezője a Csorba-tóról termőföldet visz az építkezéshez. Az intézet ezt jelezte a növényvédelmi és talajvédelmi hatóságnak, ahol szabálysértés indult a kivitelező ellen és büntetést is kiszabtak. Hozzátette: a termőföld kitermelése ugyanis illegális.

Veszélyes hulladékot tartalmazó törmelékről nem volt információja F. Nagy Zsuzsának, de arról igen, hogy annak idején a miskolci önkormányzat is kinézte ezt a területet. Egészen pontosan: szóba jött, mint törmelék, építési hulladék lerakóhely, a városban ugyanis nincs ilyen. De akkor – folytatta – a hivatalban arra hivatkozva vetették el ezt az ötletet, mert ártér. „Ezért megrőkönyödtünk, mikor megépült az Auchan. Lerakóhely nem lehet, de áruház igen?” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában