Helyi közélet

2010.08.23. 13:40

Őrizetben az ózdi sorozat rablók

<p>Egymásután több rablótámadást hajtott végre az a négy elkövető, akiket a rendőrség rövid és intenzív nyomozás után elfogott és bűnügyi őrizetbe vett.</p>

Az Ózdi Rendőrkapitányság  csoportos rablás miatt folytat eljárást két ózdi, illetve két ormosbányai fiatalemberrel szemben. A nyomozás adatai szerint az elkövetők még augusztus 20-án a késő esti órákban rátámadtak egy 16 éves ózdi fiúra. A sértettől az értékeit követelték, majd leverték a szemüvegét, s mikor lehajolt azért tovább bántalmazták őt. A tettesek pár száz forinttal és egy szemüveggel távoztak a helyszínről.

Körülbelül egy óra múlva, miközben a korábban megtámadott 16 éves fiú hazafelé tartott újra összetalálkozott az előző rablócsoporttal, akik közölték vele, hogy a pulóverjét is adja át nekik.

A rendőrségi eljárás folyamán a nyomozóknak látókörébe került egy 17 éves ózdi fiatalember, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmények elkövetésével. A gyanú beigazolódott, sőt a rendőrökkézre kerítették három 14, 15, illetve 18 éves társait is, akiket az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi őrizetbe vett, egyben a hatóság előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére.

A nyomozás során fény derült még arra is, hogy a négy rabló augusztus 21-én hajnali egy óra környékén négy ózdi fiatalembert is bántalmazott, hogy a sértettek értékeit megszerezzék. Az elkövetők tehát alig három óra alatt három rablást követtek el.

Információs háttér:

Büntető törvénykönyv - Rablás: „Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Amennyiben a rablást csoportosan követik el a büntető törvénykönyv az elkövetőket öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni! A csoportos elkövetés a rablásnál is súlyosbító körülmény és nem szükségszerű, hogy a rablásban résztvevők mindegyike bántalmazza, vagy fenyegesse a sértettet. Elegendő, ha az egyik elkövető fenyegető magatartásával biztosítja, hogy társa vagy társai a sértett értékeit elvegye.

A passzív jelenlévő is részt vesz a rablásban, ha társaival akár hallgatólagosan is megegyezett abban, hogy segítséget nyújt a bűncselekmény elkövetéséhez. A társaival szemlátomást egyetértő pszichikai bűnsegéd jelenlétével a sértettre bénító, a tettesre bátorító hatást gyakorol.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában