Helyi közélet

2010.07.07. 12:15

Tüntetők a felsőzsolcai polgármesteri hivatalban

<p>Felsőzsolca - Több tucat ember vonult be szerdán a felsőzsolcai polgármesteri hivatalba az épület előtt tüntetők közül.</p>

A borsodi településen a városháza épületénél délelőtt azért demonstráltak helyiek, hogy a képviselő-testület adjon választ arra, miért öntötte el Felsőzsolcát az árvíz június elején. Többen követelték a polgármester lemondását és a képviselő-testület feloszlatását. A demonstrálók beszélni akartak a polgármesterrel, de ő nem volt ott, végül az egyik képviselőnek adtak át petíciót. A demonstráció békésen végződött, a tüntetők dél körül hazamentek.

A polgármesteri hivatal előtt körülbelül 200 helyi vett részt a tüntetésen. Követelték, hogy a polgármester jöjjön ki a hivatalból, és amikor ez nem történt meg, a csoport egy része - körülbelül 40-en - bevonultak az épületbe.

A polgármester nem volt bent, hivatali szobája előtt rendőrök tartóztatták fel az embereket. A tüntetést egyébként engedélyezte a rendőrség, de csak az épület előtt. Később az épület előtt petíciót fogalmaztak meg, amit a képviselő-testület egyik tagja vett át és választ ígért.

A petícióban egyébként az szerepel, hogy az emberek vizsgálatot követelnek, amelyben arra akarnak választ kapni, miért öntötte el az árvíz a települést. Emellett azt is szeretnék megtudni, hogy az adományok szétosztása miért történik olyan lassan. Kérik a polgármester lemondását és a testület feloszlatását is.

A demonstráció egyébként dél körül, békésen véget ért.

Németh Csaba városházi szóvivő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kormány által felajánlott 3 milliárd forintból a város 1,7 milliárdot kapott meg. Felsőzsolcán egyébként a júniusi árvízben körülbelül 170 ház dőlt össze, így a pénzt azok között osztják el, akiknek most nincs hol lakniuk. A lakhatási feltételeket november 30-ig kell megteremteni, ehhez egy helyi rendeletet fognak alkotni és annak alapján fordítják majd a pénzt az újjáépítésre. Mivel ezt a pénzt bontásra, illetve a romok eltakarítására nem lehet felhasználni, ezen feladatok végrehajtásához más lehetőségeket kell keresni - mondta a szóvivő.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában