Helyi közélet

2010.07.27. 18:50

Önkormányzati Választás 2010 | Törvényesség és arányosság

<p>Miskolc - A Területi Választási Iroda vezetője állítja: mindenben törvény szerint járt el, semmi más nem befolyásolta. Korábban keddre egyeztetett beszélgetésünknek váratlanul újabb aktualitása lett...</p>

Nem gondoltam volna, hogy július 27-én még érdemes a választókerületek kialakítására visszatérni, hiszen azóta újabb feladatokkal kell foglalkozni, amelyeket a választási törvény ró ránk. Ám mint hallom, Miskolc polgármestere úgymond aktualizálta a témát – kezdte a beszélgetést dr. Kovács János megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője. Korábban ugyan már kifejtette lapunkban, miért változtatta meg a Miskolc jegyzője által meghatározott választási körzeteket, amely határozat ellen dr. Mihalecz Péter az Országos Választási Bizottsághoz fordult. Minthogy az OVB elutasította a kifogást, a főjegyző a további ellentétek szítása helyett nem kívánta részletezni az előzményeket.

Újabb hibákra leltek

Most kérdésünkre a Területi Választási Iroda vezetője a következőket mondta el:

– Egyrészt a választási törvény szerint a választókerületeket illetően a TVI vezetőjének döntése ellen nem lehet kifogást emelni, ezt az OVB is megállapította, másrészt pedig az OVB-hez a Helyi Választási Iroda vezetője csakis a TVI vezetőjén keresztül fordulhat, ez a „szolgálati út”. Július 21-én ugyan kaptam a jegyző úrtól előző napra keltezett levelet azzal, hogy vonjam vissza a döntésemet, de akkor már a szavazókörök kialakítása volt napirenden a törvény szerint. Igaz, hogy végül péntekre, július 23-ára elkészültek vele, de még nem tudtam záradékolni (egyedül Miskolcnál), mivel kollégáim az ellenőrzésnél azt fedezték fel, hogy a kialakítás során néhol eltértek a körzethatároktól, vagyis egyes utcák más választókörökbe nyúltak át. Ezen hibák kiküszöbölésén éppen dolgoznak munkatársaim – mondta el kedd délután a főjegyző.

Csak az arányosságra

Visszatérve a körzethatárokra dr. Kovács János érdemesnek tartotta megjegyezni: a törvény szerint a jegyző még több szempontot is figyelembe vehetett az új körzetek kialakításánál (amit indokolt, hogy a kisebb létszámú önkormányzatok miatt a képviselők számát 28-ról 20-ra kellett csökkenteni), mint a nemzetiségi, vallási, történelmi, földrajzi és egyéb helyi sajátosságok, a lakosságszám közel azonos felosztása mellett. A Területi Választási Iroda vezetőjeként már csak ez utóbbira lehetett és volt tekintettel.

Súlyzók és nyaktagok

– Nem változtattam volna meg a határokat, ha a kifogást emelők az aránytalanságokra nem hivatkoztak volna. Pedig a térképen számos körzet leginkább súlyzóra emlékeztetett, s jó néhány választókerületnek volt „nyaktagja" egy-egy utca. A legkirívóbb volt, hogy Hejőcsaba családi házas övezetéhez tartozott az Avasi lakótelep egy utcája, a Középszer. Minthogy azonban több helyütt is beigazolódott aránytalanság, kizárólag ilyen alapon módosítottam a választókerületek kialakítását. Semmi más nem befolyásolt, mint hogy a törvény szerint járjak el. Véleményem szerint, ami most zajlik, az nem más, mint próbálkozás politikai nyomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában