Helyi közélet

2010.07.14. 17:31

Nem lesz szénerőmű Tőketerebesen

<p>Sátoraljaújhely - Nem épülhet meg a tőketerebesi, a magyar határtól 17 kilométerre tervezett szénerőmű – tájékoztatta a szlovák hatóságok már jogerős döntéséről a Független Hírügynökséget kedden közleményében a Greenpeace magyarországi szervezete.</p>

A környezetvédő szervezet közleménye szerint a tervezett erőmű káros hatásai leginkább a világörökségnek számító Tokaj-hegyalja régiót és Zemplén területeit érintették volna. Két körben is megtagadták az engedélyt a szlovák hatóságok, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelően a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott. Nem vizsgálták, hogy a szennyvíz milyen hatással lenne a közeli Bodrogra és a vízvédelem mellett a hulladékkezelés módjával sem foglalkoznak részletesebben – áll a Greenpeace közleményében.

– Nagyon örülök, hogy sikerült ezt az eredményt elérni – mondta lapunk kérdésére Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Ha csak egy nagyon kis részünk nekünk is van ebben, akkor boldog vagyok, de ez a siker nem a mi érdemünk. Az mindenképpen jó hír, hogy ezáltal kevesebb veszélynek lesz kitéve az a természeti örökség, amellyel Zemplén rendelkezik. Azt azonban szeretném elmondani, hogy minden dicséret megérdemli azokat, akik ezt az eredményt elérték. Ez egy valódi határokon átnyúló civil kezdeményezés volt, amelyből sokat tanulhatnak mindkét ország politikusai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában