Helyi közélet

2010.07.24. 12:18

"Mozog a szám, ahogy a föld is"

<p>Miskolc - Házanként 120 ezer forintot juttat a megyei önkormányzat a romok „eltüntetésére”, ezzel segítik a pénzadományokból az újjáépítést. Mindezt sajtótájékoztatón jelentette be dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. megyei közgyűlés elnöke.</p>

A megyei önkormányzat árvízkárosultak számára juttatott pénzadományok fogadására elkülönített alszámláján 60 millió forint gyűlt össze, ebből 40 milliót a helyreállításra, újjáépítésre szorult házak tulajdonosai számára osztanak szét.

Házanként 120 ezer forintot kapnak közvetlenül a tulajdonosok, készpénzben. Mindezt dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A döntést az alapján hozták, hogy általános gondként merült fel: a kormány által juttatott támogatás bontásra és törmelék-elszállításra nem fordítható (a települési önkormányzatok hozzájárulhatnak, ha tudnak és akarnak). A közgyűlés elnöke (egyben a megyei védelmi bizottság elnöke) megerősítette: Bakondi György, az Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ezt a legutóbbi védelmi ülésen külön is hangsúlyozta.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a 120 ezer forint mindössze töredéke a valós költségnek (350-500 ezer forintos ajánlatokról tudnak), de nyilván jól jön a károsultaknak, még azoknak is, akiknek esetleg már sikerült az építkezéshez megtisztítaniuk a portájukat a romoktól – mondta dr. Ódor Ferenc. Vagyis ezen összeg felhasználását nem kell számlákkal igazolni.

Számoltak a változással

A tájékoztatón felvetődött: 284-ről időközben megnőtt a lakhatatlanná vált házak száma, mindez 26 településen (az eredetileg summázott 14 helyett).

– Biztos vagyok benne, ahány lista készülne, az mind mást mutatna – fogalmazott az elnök. – Mozog a szám, mint ahogy a föld és a házak alapja, szerkezete is mozog a száradás során. A legutóbbi megyei összesítés 323-at mutatott, s biztos, hogy ez még nem végleges. Ezzel számolt a kormány is, e célból különítették el 10 százalékát a támogatásnak (természetes a kormányrendelet módosításra is szükség lesz), s a megyei önkormányzat adományszámláján is van még 10 házra való tartalék, hogy akit illet, szintén hozzájuthasson a 120 ezer forinthoz.

Befoldhatják a lyukakat is

Az elnök beszámolt arról: a vízügy megkapta az engedélyt, elkezdhetik a rövidített közbeszerzési eljárást, s hamarosan kijavíthatják a védműveken keletkezett „lyukakat”. A magánházakra vonatkozóan a parlament pénteken elfogadott törvénye szerint 11 nap alatt le kell zajlania az ideiglenes engedélyeztetési eljárásnak, ugyanakkor szigorú kitétel, hogy ártérre engedély nem adható ki.

Lapunk kérdésére: támogatja-e, a felsőzsolcai önkormányzat kérését, hogy tolják ki valamelyest az árvízi építkezésre meghatározott túl rövidnek tűnő, jogvesztő határidőket, dr. Ódor Ferenc azt válaszolta: „jogosnak látszik”, ugyanakkor az a törekvést is, hogy minden eszközzel igyekeznek serkenteni az építkezéseket, nehogy előbb köszöntsön be a fűtési idény, minthogy a lakhatás az otthon nélkül maradtak számára biztosított volna. Ám a döntés nem tőle függ, a hivatalos út a miniszteri biztoson keresztül a belügyminiszteren át vezet a kormányig.

Homok- és zsákhegyek

Mi lesz a védekezés nyomait jelző települések határát, utak szélét csúfító, netán veszélyes hulladéknak is minősülő homok- és zsákhegyekkel, tudakoltuk a sajtótájékoztatón, megemlítve, hogy már napok óta nem sikerül a végére járnia az Északnak: ki ebben a felelős.

– Épp most fogalmaztuk meg írásban a kérést: minél előbb szállítsák el az illetékesek. Hogy kik? Akik odaszállították. Részben az önkormányzatok, részben pedig a Vízügyi Igazgatóság. Természetesen határidőt is megjelölünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy ez csupán egy a sürgető feladataik közül. Egyébként tudomásom szerint minden ilyen „lerakat” kapott a fertőtlenítő „spriccelésből”, s a hevesen tűző nap is kivette a részét a természetes fertőtlenítésből – kaptuk a választ dr. Ódor Ferenctől.

 

 

 

 

 

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában