Helyi közélet

2010.07.05. 11:28

Kotorják a Szinvát Diósgyőrben

<p>Miskolc - A mederszabályozás kezdetét augusztus közepére tervezik, hétszáz méternyi szakasz készülhetne el.</p>

A napokban távolították el a bedőlt fákat a Szinvából a Márton bíró utcánál. Kiszedték a bentmaradt csonkokat is, most a mederkotrás van soron, tudtuk meg Balogh Gábortól, a miskolci önkormányzat vízügyi szakértőjétől, amikor arról érdeklődtünk, hol tartanak a mederszabályozási munkálatokkal. A hónap elején, az árvíz után beszéltünk a tervekről, akkor azt nyilatkozta, hogy a nyáron megindulhatnak a munkálatok. Most az említett mederkotrásról tudott beszámolni, de mint mondta, két helyszínen kezdődik – leghamarabb augusztus közepén – a mederszabályozás, az engedélyeknek már birtokában vannak, jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik.

Két szakaszban

– Az első helyszín az a szakasz, ahol a Papír utcával folyik párhuzamosan a Szinva, a második a Márton bíró–Pálma utcákkal párhuzamos rész – magyarázta Balogh Gábor. A szabályozás lényege, hogy a kanyarokat, beszakadásokat enyhébb vonalvezetésűvé teszik, és a partívig burkolják. A szakember szerint a kanyarok és a szűk keresztmetszet miatt duzzasztódott vissza a patak vize, ez okozta az árvizet. A másodikként említett szakasz esetében a patak mellett lakók kérték a mederburkolást a magas talajvíz miatt, 400 méternyit érint a beavatkozás. A Papír utcai szakasz a Hóvirág utcai közlekedési hídtól a Csóka utcai tízemeletesekig tart, 270 méterről van szó. Itt a Szinva földmedrű, elfajzott terület, teljesen összeszűkűlt, ezért öntött ki. A mederrendezés során szélesítik a patakot és terméskőburkolatot kap: a környéken lakók kérték ezt a természetközeli kialakítást. A két szakaszra uniós forrást nyertek, 195 millió forintot.

Eredmény még nincs

Érdeklődtünk, mit tudnak a vis major pályázatokról, mikor hirdetnek eredményt. (Június elején írtuk, tíz pályázatot is benyújtott az önkormányzat az árvízkárok kompenzálására.) Balogh Gábor elmondta, eredmény még nincs, országosan kétezer pályázat futott be. Más településekkel konzultálva tudja, a gyakorlat szerint hat hónap is eltelik a döntésig, bár most bíznak a gyorsabb elbírálásban. A várt pénzből mederkotrást, az árvíz során szétrombolódott mederszelvény helyreállítását végeznék el. A döntéstől függetlenül augusztus közepén a diósgyőri szakaszon is indulhatnak a munkálatok az önkormányzati önrész terhére.

ÉM-HM

Megközelíthetetlen szakaszok

Készül egy geodéziai felmérés is Diósgyőrben, hiszen sok helyen megközelíthetetlen a meder az ingatlanok miatt. Ahol az árvízvédelemhez szükséges, ott visszabontatják azokat, hogy jobban tudjanak dolgozni.
– Nehéz dolgunk lesz, de igyekszünk mindenhol biztosítani a medervizek elvezetését – jegyezte meg Balogh Gábor.

 

 

 

   

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában