Helyi közélet

2010.07.01. 16:55

Hárommilliárdos támogatást kapnak az otthon nélkül maradt árvízkárosultak

<p>Már megkezdte a kormány az árvízi védekezésben részt vett állami szervek és önkormányzatok költségeinek megtérítését - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság frissen kinevezett vezetője. Ez összesen meghaladja a 19 milliárd forintot, ebből már több mint 11 milliárd forintot kifizettek.</p>

Azárvízi védekezés intenzív szakasza már lezárult, a korábban árvíz sújtotta térségek készen állnak arra, hogy megkezdődjön a helyreállítás és az újjáépítés - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György. A frissen kinevezett katasztrófavédelmi vezető emlékeztetett, hogy májusban és júniusban 11 megyében volt veszélyhelyzet kihirdetve, a legsúlyosabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a helyzet.

Már felmérték a védekezésben résztvevő állami szervek költségeit, ami 14 milliárd forintot tesz ki, ebben benne vannak a túlórák is. A kormány döntése értelmében a pénzt visszapótolják az érintett szerveknek, 9,2 milliárd forintot már ki is fizettek - mondta Bakondi György. Hozzátette, hogy az önkormányzatok védekezési költsége 5,1 milliárd forint volt, ennek csaknem felét folyósította már a kormány előlegként.

A kormány úgy ítélte meg, hogy segít azoknak az embereknek is, akiknek lakhatatlanná vált vagy összedőlt a házuk, ez 317 épületet érint - mondta a katasztrófavédelmi vezető. Több mint 3,1 milliárdos összegben nyújtanak támogatást, hogy az érintettek ismét, legalább a károsodás előtti szintű épületben élhessenek. A pénzek elosztásában a helyi önkormányzatok döntenek majd. Pintér Sándor belügyminiszter a karitatív szervezetek segítségét is kérte a munkában, egyúttal átlátható adományelosztást vár el.

A kormány arról is döntött, hogy visszatérően tárgyalni fognak a helyreállításokról, a szükséges engedélyezési eljárások gyorsításáról és illetékmentesítéséről, illetve a közmunkaprogramok módosításáról. Tárgyalni fognak emellett az uniós fejlesztési források felhasználásáról és gyorsított lehívásáról.

Bakondi György beszélt arról is, hogy a kormány előtt még számos döntés áll. Ezek egyike a gátvágással okozott károk felmérése, az előzetesen becsült összeg 3 milliárd. Döntés születhet egy olyan központi fejlesztési programról, amelynek keretében az önkormányzati épületekben - például iskolákban, óvodákban - keletkezett károkat állítanák helyre, az eddig ilyen típusú bejelentett kárigény meghaladja a 14,3 milliárd forintot. Ugyancsak döntést hoznak majd hamarosan az agráriumban és védművekben keletkezett károkról, amelyek meghaladják a 100 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában