Helyi közélet

2010.06.29. 12:12

Nézőpont: Egy út

<p><em>Indult egy kísérlet a mélyszegénységben élők mélyszegénységből való felemelkedésére</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete.</strong></p>

Pontosabban kikecmergésére, hiszen nehezen képzelhető el, hogy egyik napról a másikra valaki hitelt kap, magas kamatra, azonnali törlesztéssel, ezzel egyszersmind elveszítve a szociális segélyezésre való mindenfajta jogosultságát, s hirtelenjében tyúktartásból, vásározásból, bálás ruha adás-vételéből vagy fakivágásból – tegyük hozzá nyomban: legális fakivágásból – egyik napról a másikra meggazdagodik.

Indult egy kísérlet: sok ország után hazánkban is elindult, egyelőre kísérleti jelleggel a közkeletű nevén „szegények bankja” program, amely éppen azoknak kínál saját vállalkozás elindításához (tehát nem áruvásárlásra vagy közvetlen megélhetésre) hitelt, akik helyzetük miatt jószerével e célból még csak a bankok környékére se igen mehetnének. Ezzel szemben a szegények bankja mondhatni helyükbe megy, hitelt intéz, ráadásul fedezet, biztosíték, kezes nélkül.

Indult egy kísérlet, amelytől leglelkesebb felvállalói sem remélik, hogy általános megoldást hozzon a mélyszegénységben élők, ezzel együtt mindannyiunk számára a mélyszegénység felszámolásával. Abban azonban bíznak: lesznek legalább néhányan, akik bebizonyítják, hogy célzott segítség és folyamatos odafigyelés mellett, a hasonló célokért küzdőkkel való összefogással képesek arra, hogy kirángassák magukat megfeneklett helyzetükből. Méghozzá éppen saját életmódváltásuk, törekvésük, munkájuk által. Reményt adva másoknak is, hogy van kiút.

- Szalóczi Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában