Helyi közélet

2010.04.19. 12:01

Árvíz Borsodban: alul víz, felül víz

<p>Elhúzódó apadásra, emiatt pedig hosszú védekezésre készülnek azok a szervezetek és önkormányzatok, amelyek napok óta küzdenek a Bódva és a Sajó árvizével Borsod megyében.</p>

Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy jelenleg is esik az eső a térségben. Az árvíz, valamint más, időjárás okozta veszélyhelyzetek miatt a kitelepítettek száma még mindig meghaladja a harmincat, több út járhatatlan.

Kohánka István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: A Bódva felső szakaszán lassú apadást tapasztalnak, ami elhúzódó védekezést vetít előre. A töltések helyenként átáztak, Edelényben például már több helyen be kellett avatkozni homokzsákos védekezéssel, valamint egy úgynevezett ellennyomó medencét is építettek. Mindezeken túl szivattyúkkal igyekeznek visszajuttatni az átszivárgott vizet a folyómederbe. A borsodi város több házának alagsorát és pincéjét is elárasztotta a víz, amit fokozatosan szivattyúznak - közölte az igazgató-helyettes.

Kohánka István hozzátette: az árvíz miatt kitelepített lakosok száma folyamatosan változik, jelenleg harmincan vannak azok, akik az éjszakájukat nem otthonukban töltötték, közülük 27-en Szalonnán, hárman pedig Szendrőben vannak. Elszállásolásuk rokonoknál, valamint az önkormányzatok által meghatározott helyen történt. További három ember - egy asszony, valamint két gyermeke - ugyancsak elhagyni kényszerült otthonát a Zempléni-hegység egyik kistelepülésén, Háromhután. Házukra az esőzés miatt rácsúszott a hegyoldal egy része. Az igazgató-helyettes elmondta: a két részből álló, egy színnel összekötött épület hátsó részét a szakemberek ajánlása szerint valószínűleg le kell bontani.

A Sajó apad, ott a katasztrófavédelmi szakemberek reményei szerint jelentősebb védekezésre már nem lesz szükség. A napokkal ezelőtt lezárt utak még mindig járhatatlanok - közölte a katasztrófavédelmi szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában