Helyi közélet

2010.04.19. 14:27

"Ha apad, megmenekültünk"

<p>Miskolc, Boldva - A Bódva reggel apadt, ha továbbapad, akkor megmenekültünk – ezt Csabai Gyula, Boldva polgármestere mondta hétfőn az Észak-Magyaroszágnak. A településen a hétvége problémás volt, folyamatosan rakták a homokzsákokat, de – ahogy a polgármester fogalmazott – a Bódva visszadolgozta a vizet.</p>

Csabai Gyula azt is elmondta, nekik már segítség sem kell, olyan rutinjuk van az árvízi védekezésben. A mostani árvízben könnyebbséget jelentett, hogy rá tudtak készülni, nem úgy, mint a pár évvel ezelőtti nagyobbra.

A polgármester arról is beszélt, hogy mi jelenthetne megoldást a településnek. Ha az árvízet nem is tudnák megakadályozni, de mérsékelni lehetne a károkat, ha megépülne Boldván a záportározó. Erre pályázaton nyert pénzt a település, de azóta egy hozzájárulási nyilatkozatra várnak a nemzeti vagyonkezelő részéről – tudtuk meg a polgármestertől. Hozzátette: a megoldás tehát megvan, de évek óta csak papírokra várnak. Amennyiben most megkapják, akkor őszre megépülhet a tározó.

Már csak másodfok

Hétfőn reggelre javult a Sajó és a Bódva térségében is az árvízhelyzet – erről már Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) árvízvédelmi osztályvezetője tájékoztatta portálunkat. Elmondta: a Sajón már csak másodfokú a készültség, és már a Bódván is mindenhol apad, igaz, hogy csak nagyon lassan. Hozzátette: ha nagymennyiségű csapadék esik, az tovább nehezíti az árvízi védekezést. Csont Csabát arról is kérdeztük, hogy mi jelenthetne megoldást az árvíz ellen. Megakadályozni nem lehet az árvizek és a helyivízkárok kialakulását, de az általuk okozott károkat csökkenteni, mérsékelni lehet – válaszolta. A Bódva mentén záportározók építésével, vízrendezési beruházásokkal (csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítése, övárokok kialakításával), valamint ezek folyamatos karbantartásval lehet. Mindezek az önkormányzatok feladatát jelentik – folytatta – , azonban önerőből, forráshiány miatt, ezt leginkább csak pályázatokból tudják finanszírozni.

Arról is beszélt, hogy sok településen árvízvédelmi terv sincs, pedig erre jogszabályi kötelezettség is van. Az ÉKÖVIZIG a tervek elkészítéséhez térítésmentesen, minden település számára segítséget nyújt. Az osztályvezetőtől azt is megtudtuk, hogy építési engedélyek kiadásánál előfordul, hogy nem kérik ki a vízügyi szakvéleményt, pedig minden esetben jelzik, ha veszélyeztett területről van szó, de mivel az igazgatóság nem rendelkezik hatósági jogkörrel, így sok esetben figyelmen kívül hagyják - mondta.


Csont Csaba kitért arra, hogy a helyzetet súlyosbította, hogy a határon túlról érkező árhullámot a helyben leesett nagymennyiségű csapadék miatt már telimederrel várta a Bódva - magyarázta. A településeken – a nagy mennyiségű csapadék miatt – keletkezett elöntéseket csak szivattyúzással lehetett most csökkenteni, A gravitációs vízvisszavezetéshez meg kell várni a Bódva apadását. Hozzátette: a jelenlegi helyzet, hogy a víz ugyan nem jön ki a Bódva töltésén, de oda sem tud befolyni, így a települések belterületén okoz elöntéseket.

A Sajón jobb volt a helyzet, a nagy víz ellenére a kiépített árvízvédelmi töltéseken nem kellett beavatkozni.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán április 20-án 11 órától élelmiszer és higiéniai egységcsomagokat oszt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a kitelepített, árvízkárosult családok számára.


Lassan apadnak a folyók Észak-Magyarországon és már a belvíz ellen is védekezni kell

fuggetlen | 2010.04.19 14:16

A Bódva tizennyolc órával ezelőtt tetőzött, azóta csupán 12 centimétert apadt a vízszint. A többi Észak-magyarországi folyón szintén levonulóban van az árvíz, de árvízvédelmi készültségen még mindig 125 kilométer hosszúságban kell fenntartani. Vízátfolyások hat útszakaszon nehezítik, vagy teszik lehetetlenné a közlekedést.


Árvíz Borsodban: alul víz, felül víz

fuggetlen | 2010.04.19 12:01

Elhúzódó apadásra, emiatt pedig hosszú védekezésre készülnek azok a szervezetek és önkormányzatok, amelyek napok óta küzdenek a Bódva és a Sajó árvizével Borsod megyében.


Útelöntések, levonuló árhullám

eszak | 2010.04.19 10:37

Miskolc - A Sajón gyorsan levonult az árhullám, a Bódva lassan apad.


Árad a Hernád, apad a Sajó

eszak | 2010.04.19 10:34

Miskolc - Kiköltöztetett családok és lassú apadás: a hét vége mérlege a folyók áradása kapcsán.


Árvíz: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.19 10:20

A Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt továbbra is több útszakasz van lezárás alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


Zacskós vizet kaptak

eszak | 2010.04.19 08:29

Perkupa, Szögliget - Szögligeten tasakos víz osztásával biztosították a lakosság vízellátását szombaton, mivel a karsztvízbázisban gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék.


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában