Helyi közélet

2010.04.20. 15:04

Az ÉM kérdései és a válaszok a vulkáni porfelhőről

<p>Miskolc - Az Észak-Magyarország kérdéseinre dr. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettes főorvosa válaszolt.</p>

1. Hatással lehet-e a szennyeződés az itt élők egészségére (egyes írások szilikózisveszélyt emlegetnek)?

Dr. Páldy Anna: A vulkáni hamufelhő tartalmaz szilícium-dioxidot, mint ahogy sok fém, földfém nyomelem oxidját, illetve ionját igen kis szemcseméretű port, inkább aerosol formájában. A hamufelhő magasan található (a ma érkezett 1500-4000 méter között), az alacsonyabb légrétegekkel való keveredés valószínűsége kicsi. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat nem jelez magasabb porszennyezést a szokásos helyzethez képest. (A szilikózis idült megbetegedés, hosszú ideig tartó, jelentős SiO2 tartalmú por belélegzése okán alakulhat ki, jellemzően bizonyos munkatevékenységekkel összefüggésben foglalkozási megbetegedésként.)

2. Helye van-e az óvatosságnak, bárminemű óvintézkedésnek? (Miként lehet védekezni?)

Dr. Páldy Anna: Jelenleg hazánk területén nem szükségesek az óvintézkedések. (Izlandon természetesen szükség van az egyéni porterhelés csökkentésére, például arcra tett zsebkendővel, pormaszk viselésével, illetve ajánlott a zárt térben való tartózkodás.)

3. Veszélyesebb lehet-e a lakosság bármely csoportjára (gyerekek, idősek, asztmások)?

Dr. Páldy Anna: Jelenleg egyik korcsoportra, illetve a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőkre, asztmásokra sem jelent veszélyt a hamufelhő, nincs hatással a lakosság egészségére.

4. Milyen módon, mennyi idő múlva érhető tetten az esetleges károsító hatás?

Dr. Páldy Anna: A hamufelhő felhígul, eltávozik a légterünkből. Kiülepedés az alacsonyabb légrétegekből esővel történhet. A fémek és oxidok esetleges visszaporzással kerülhetnek újra a levegőbe. Mivel alacsony a koncentráció, ennek a kockázata minimális.


<hr />

<p> </p>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában