Helyi közélet

2010.03.26. 16:54

Választás 2010 | Kevesebb a lista, kevesebb az esély

<p>Miskolc - 2006-ban még 10, az idén csak 6 szervezet tudta teljesíteni az országos lista állításának kritériumait.</p>

A parlamenti választás nulladik fordulójának is szokták nevezni az egyénijelölt-állítást, valamint a területi és országos listák nyilvántartásba vételét. Az idei listaállítás tapasztalatairól kérdeztük Fazekas Csabát, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatóját, aki megerősítette: a listaállítás folyamata (egyéni jelölt-állítás, kopogtatócédula-gyűjtés) már nemcsak a kampánynak, hanem magának a választásnak is a része. A rendszerváltáskor kialakított választójogi rendszer megalkotói arra törekedtek, hogy csak olyanok vegyenek részt a képviselő-választáson, akiknek valamilyen, előzetesen regisztrálható támogatottsága van, vagyis a verseny nyílt, ugyanakkor a potenciális esélyesek körére szűkített. Az elemző rámutatott: mára a jelöltállítás során is éles politikai torzsalkodások tanúi lehettünk, hiszen egyes nagy pártok nemcsak arra áhítoztak, hogy nekik legyenek egyéni jelöltjeik, területi és országos listáik – hanem arra is, hogy másoknak inkább ne legyenek, így eleve más pozícióból várhatják a voksolást.

Kevés az egyéni

Az előző választások listaállításával összehasonlítva az ideit, Fazekas Csaba jelezte: már az is feltűnő, hogy a rendszerváltás óta egy választáson sem volt ennyire kevés egyéni jelölt, így ennyire kevés pártlista sem, mint most. (1990-ben a mostani indulók duplája tudta összegyűjteni a 750 kopogtatócédulát! Ráadásul láttuk, hogy egyesektől ez most milyen komoly erőfeszítést igényelt.) Vagyis Magyarországot 2010-ben egy alaposan átrendeződő, egyúttal kissé „elfáradt” pártrendszer jellemzi, hisz egyre kevésbé jellemző, hogy más pártalakulatok próbálnának megjelenni a színtéren, ráadásul egyes újkeletű kezdeményezések korábban erős, mára eltűnt pártok helyét foglalják el. 2006-ban még 10, most azonban csak 6 szervezet tudta teljesíteni az országos lista állításának kritériumait, méghozzá úgy, hogy egyikük például e pillanatban csak 8 területi listával rendelkezik.



18-20 területi lista kell

Hogyan befolyásolhatja a választás kimenetelét az, hogy melyik pártnak hány területi listát sikerült állítania, és hogy van-e országos listája? – kérdeztük Fazekas Csabától, aki úgy fogalmazott: „Meghatározó mértékben. Gondoljunk csak arra, hogy ha egy párt egy megyében nem tud területi listát állítani, akkor nem is szerepel az ottani szavazólapokon, vagyis csak úgy tudja az 5 százalékos küszöböt átlépni, ha más területi listáin még több szavazatot szerez. Nem véletlen, hogy csak azoknak a pártoknak van igazán esélyük a parlamentbe kerülni, amelyek 18-20 területi listát állíthattak, s e hatást még egy viszonylag magas választási részvétel is befolyásolja. Mindez az országos listára is hatással van, hiszen csökkenti a visszaosztható töredékszavazatok arányát. (Egyszer fordult elő, még 1990-ben hogy egy párt 15 területi listát tudott állítani, és bejutott a parlamentbe, azóta erre esélye sem volt senkinek.) Ehhez érdemes hozzávenni, hogy ha egy párt nem tudott megfelelő számú területi listát állítani, tovább csökkenti amúgy is kevés számú egyéni jelöltjeinek esélyét, hisz mostanában a magyar szavazó egyéni kerületben is szívesebben voksol kedvelt pártjának jelöltjére, függetlenül attól, hogy mennyit tud róla.


 


 

A Fidesz szerint szocialisták kampánycége nyerte a miskolci villamosprojekt kommunikációs tenderét

fuggetlen | 2010.03.26 15:45

Miskolc - A miskolci szocialisták kampánycége nyerte a borsodi megyeszékhelyen, 38 milliárd forintból lebonyolítandó, Zöld Nyíl elnevezésű villamosprojekt 224 millió forint értékű kommunikációs tenderét. Mindezt sajtótájékoztatón jelentette be két fideszes önkormányzati képviselő pénteken. Zsiga Marcell és Juga György azt is elmondták: a nyertes Zeus Kft. két referenciával rendelkezik: az egyik a BKV Zrt., a másik pedig az ingatlan panama miatt elhíresült budapesti, terézvárosi önkormányzat.


Választás 2010 | Kerti munkával indult az Összefogás kampánya

eszak | 2010.03.25 18:59

Kesznyéten - Rendhagyó módon, kerti munkával indította el kampányát az Összefogás Párt miniszterelnök jelöltje, Szoboszlai Barna. A tiszaújvárosi központi választókerület képviselőjelöltje kesznyéteni házának környékén végezte el a legfontosabb tavaszi kerti teendőket.


Választás 2010 | Kormányzásra készül az MSZP

eszak | 2010.03.25 16:13

Miskolc - Szerkesztőségünk vendége volt Molnár Csaba kancelláriaminiszter, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.


Jegyzet: Nokiás doboz

eszak | 2010.03.25 11:07

Alig hiszem, hogy a jobb sorsra érdemes telefongyártó társaság hálás az ingyen reklámért, de bármit tesznek így van: az a Nokiás doboz mint a korrupció „mértékegysége” kitörölhetetlenül bevonult a közgondolkodásba, közbeszédbe. Pap Gyula jegyzete

 


 

Lista-sorrend

eszak | 2010.03.24 16:54

Miskolc - A megyeháza Szász-termében a Területi Választási Bizottság kisorsolta, milyen sorrendben jelenjenek meg a területi listát állított pártok azokon a szavazólapokon, melyeken április 11-én, a parlamenti választások első fordulójában adhatják le voksaikat a választásra jogosultak.

 


 

Támogatás a vidékhez igazítva

eszak | 2010.03.24 08:00

Miskolc - A foglalkoztatás legnagyobb tartalékai vidéken vannak – jelentette ki kedden dr. Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter.


Választás 2010 | Összefogás Párt: Kampánykezdet

boon | 2010.03.24 17:04

Kesznyéten, Monok - Szoboszlai Barna, az Összefogás Párt B.-A.-Z. megyei 12. sz. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje március 25-én megkezdi kampányát.


Lekerültek a plakátok

boon | 2010.03.23 16:31

Miskolc - Több helyen áthelyezték a szabályellenesen kirakott politikai hirdetéseket, másutt ez még folyamatban van.


VÁLASZTÁS 2010 | Molnár Oszkár már nem tagja a Fidesznek

eszak | 2010.03.23 13:12

Edelény, Budapest - Automatikusan szűnik meg a tagsági viszonya annak, aki a „hivatalos jelölt” esélyeit rontja.


VÁLASZTÁS 2010 | Kósa Lajos: Nincs közösség identitás, gerinc és tartás nélkül

eszak | 2010.03.22 12:02

Szerencs - Aki arról harsog, hogy zsebében az ország bajait azonnal megoldani képes bűvös könyv, arra nem szabad szavazni – mondta Debrecen polgármestere Szerencsen.


Választás 2010 | Lezárult a jelölés, eldőlt: kik indulhatnak

boon | 2010.03.20 08:22

Miskolc - Lezárult pénteken délután négy órakor a 2010-es országgyűlési választás keretében az egyéni jelöltállítás: eddig lehetett a választáson való indulás jogáért megméretkezni. Abból lehet jelölt a törvény értelmében az április 11-i választáson, aki legalább 750 érvényes ajánlószelvényt tudott összegyűjteni a választóktól.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában