Helyi közélet

2010.03.08. 11:35

Nem a tőketerebesi erőműre

<p>Tőketrebes, Kassa - Végleg eldőlni látszik, hogy nem épülhet meg a szlovákai Tőketerbesre tervezett szenes hőerőmű.</p>

A Kassai Kerületi Építési Hivatal elutasította a Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság javaslatát, hogy Tőketerebesen új hőerőmű épüljön. A néhány nappal ezelőtt megszületett döntésről a hivatal vezetője, Martin Petruško tájékoztatta a szlovákiai SITA hírügynökséget. Hozzátette, hogy a döntést valamennyi érintett félnek megküldték. „A tőketerebesi hőerőmű építését elutasítottuk. A döntést a törvény szellemében hoztuk – figyelembe véve az érintett állami szervek, önkormányzatok, különböző szervezetek véleményét” – jelentette ki.

Tőketerebesen több mint 9 ezer aláírást és 3500 tiltakozó megjegyzést gyűjtöttek a tiltakozók. Az erőműépítést Magyarországon számos hegyaljai, hegyközi és alsóbodrogközi település ellenzi. Félő ugyanis, hogy az uralkodó szélirány miatt a tágabb észak-magyarországi régiót s azon belül a tokaji borvidéket is jelentősen szennyezné az ipari létesítmény. Határozottan ellenzi az ötletet a tokaji bort termelő szlovákiai gazdák, vállalkozók társulása is.

ÉM/SZB

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában