Helyi közélet

2010.03.21. 17:55

Levél az UNESCO-tól a Tokaji Világörökség ügyében

<p>Az UNESCO tovább foglalkozik a Tokaji Kultúrtáj Világörökségi Helyszínt érintõ problémákkal - közölte a tokaji polgármester február végén írt levelére válaszolva Mechtild Rössler az UNESCO Világörökségi Központ Európai és Észak-Amerikai Központjának vezetõje.</p>

Májer János a zempléni város polgármestere azért fordult a nemzetközi szervezethez, mert úgy véli: a Szerencsre tervezett szalmatüzelésû hõerõmû megépítése és mûködtetése veszélyezteti a térség világörökségi címét, amelyet 2002-ben kapott meg. A párizsi székhelyû központ igazgatójának meglehetõsen szûkszavú válaszlevelét a polgármester juttatta el a Független Hírügynökséghez.

Ebben az igazgató igyekszik megnyugtatni a város vezetõjét, hogy megfelelõ súllyal kezelik a Tokaji Borvidék ügyét. Májer János levelét az UNESCO javaslattételre továbbította a magyar delegációhoz, valamint az ICOMOS-hoz, amely szervezet az UNESCO független mûemlékvédelmi szakértõje. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága már több alkalommal is kinyilvánította: nem támogatják a hõerõmû felépítését a világörökségi helyszínen.

A BHD Hõerõmû Zrt. eredetileg egy 50 megawattos szalmatüzelésû hõerõmû építését tervezte a Szerencsi Ipari Parkban. Tokaj-hegyaljai borászok, valamint környezetvédelmi civil szervezetek tiltakozásainak nyomására elkészült egy világörökségi hatástanulmány, amelynek hatására a terv változott. Eszerint most áprilisban - 20 milliárd forintból - egy 25 megawattos blokk építését kezdik el, csak az üzemeltetés tapasztalatai alapján dönti el a beruházó, hogy megépíti-e a második, hasonló teljesítményû blokk építését. A tiltakozók - akiknek egyik szószólója a tokaji polgármester - azonban ezt a tervet sem támogatják.

Két legfõbb érvük szerint az erõmû megváltoztatná azt a mikroklímát, ami a térség fõ borászati terméke, az aszú képzõdéséhez szükséges, valamint attól tartanak, hogy az ipari létesítmény táplásához szükséges alapanyagot szállító kamionok is jelentõs terhet rónak majd a környezetre. A szerencsi önkormányzat, valamint több környékbeli község vezetõje támogatja a tervet, mo! ndván: a régióban kevés a munkahely és a világörökségi cím nem jelentheti az ipar létesítésének megakadályozását.

A BHD Hõerõmû Zrt. az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól kap hitelt a beruházáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában