Helyi közélet

2010.02.05. 23:34

Szerencsi szalmaerőmű: Érveltek mellette, tüntettek ellene

<p>Budapest, Szerencs, Tokaj - A Szerencsre tervezett erőmű ellen a fővárosban demonstráltak hegyaljai civil szervezetek.</p>

„A bor- és természetbarátok bíznak benne, hogy a Magyar Köztársaság mindenkori kormánya és parlamentje mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit és a Zemplén természeti kincseit visszavonhatatlanul károsító beruházások ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű építése lekerüljön a napirendről” – fogalmazták meg petíciójukban a zempléni és hegyaljai – a szerencsi erőmű megépítése ellen a fővárosban demonstráló – civil szervezetek. Kjlesztését és Tokaj-hegyaljai borvidék állami szintű fejlesztéspolitikáját.

Ugyanakkor a civil szervezetek támogatják a tokaj-hegyaljai borvidék és a zempléni falvak összefogását, hogy a jövőben hatékonyabban tudjanak fellépni annak érdekében, hogy a borvidéken és Zemplénben minél több olyan munkahelyteremtő beruházás és fejlesztés indulhasson, amelyek a térség meglévő adottságaira épülnek és nem ellentétesek annak világörökségi és természeti értékeivel. A petíció fogalmazói vállalják, hogy „a tokaj-hegyaljai borvidék támogatásaként a jövőben is tekintélyes mennyiségű Tokajit fogyasztanak majd el, élvezik a madárcsicsergést a zempléni erdőkben, és törekednek a helyi élelmiszerek fogyasztására.”

Kontrára itt a pró

A demonstráló civilszervezetekkel ellentétes, azaz az erőmű megépítését támogató véleményt fogalmazott meg február 4-i ülésén a Takács Zoltán által elnökölt Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület. A tüntetőket megszólítva a következőképpen írtak: „Most, hogy a szerencsi szalmatüzelésű erőművet ellenzők és az építkezést támogatók közötti mérkőzést a bíró lefújta (tudni illik a bíróság jogszerűnek minősítette az építéshez kiadott engedélyt – a szerk.), az önök egyes játékosai, valamint „ultra” szurkolói csak az ellenfél teljes megsemmisítését tekintik elfogadható eredménynek. A meccset a pálya helyett Budapesten, az utcán folytatják.”

A közlemény felelevenítette az erőmű építése körüli elmúlt évekbeli történéseket. Úgy vélekednek, hogy kompromisszum született és „teljesültek a világörökségi hatástanulmányban megfogalmazott javaslatok, így bizonyossá vált, hogy a beruházás nem veszélyezteti a Tokaji Borvidék kultúrtáj világörökségi címet.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában