Helyi közélet

2009.01.03. 14:45

Utaznunk kell a havas pályákért

<p>A téli szünet utolsó napjait sokan használták síelésre, szánkózásra. Bár nem sok hó esett az utóbbi hetekben napokban, a bánkúti bálványosi pálya még vasárnap délután 4 óráig várja a szánkózni és síelni vágyókat.</p>

A téli szünet utolsó napjait sokan használták síelésre, szánkózásra. Bár nem sok hó esett az utóbbi hetekben napokban, a bánkúti bálványosi pálya még vasárnap délután 4 óráig várja a szánkózni és síelni vágyókat. Itt 10-12 centis hó fogadja a vendégeket, egy szánkófelvonó és egy sífelvonó működik, tudta meg lapunk Kovács Zoltántól, a Bánkúti Síközpont vezetőjétől. Szombaton 2–3 százan csúszkáltak a hegyoldalban, főleg családok érkeztek gyerekekkel. A nagy pályák nem használhatók, kellene vagy 20 centiméteres hó, hogy síelni lehessen rajtuk. A sífutópályákon viszont lehet sportolni, igaz, nem fektetett nyomban, mert rengeteg turista kirándul ezen az útvonalon. Hétfőtől már a bálványosi pálya nem működik, most is csak a téli szünet miatt tartják nyitva.

Havat ágyúval

Vannak azonban a közelünkben más sípályák is, ahová érdemes ellátogatni. A napi 24 órás hóágyúzásnak köszönhetően újabb pályákat és felvonókat nyitottak meg a mátraszentistváni Síparkban; a többi között immár a leghosszabb pályát is használhatják a téli sportok szerelmesei. A mátraszentistváni lejtőkön az országban egyedülálló módon 30-60 centiméteresre nőtt a sportolásra alkalmas, sítraktorokkal kezelt hótakaró vastagsága. Ugyanakkor a folyamatosan működő öt felvonó akár 3900 személyt is szállíthat óránként.

December végétől használható a szilvásváradi önkormányzat által működtetett „családi sípálya” a Szalajka-völgy bejáratánál. A bükki településen egy 270 méter hosszú tárcsás felvonó és esti villanyfény várja a látogatókat.
Az önkormányzat tervei szerint a jövő év elején szánkó– és snowboard–pályát is nyitnak, amennyiben folytatódik a hideg és természetes hó is hullik a lejtőkre.
Ha inkább a szlovák sípályákat kedveljük, erre is van lehetőség. Már körülbelül 90 síközpont fogad vendégeket Szlovákiában, a legtöbb terepet műhó borítja. A pályák többségénél jelenleg nem működnek egyes létesítmények és a felvonók. Erről a besztercebányai Sitour Kft. folyamatosan ad tájékoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában