Helyi közélet

2009.01.08. 11:55

ÉM-interjú Alsózsolca polgármesterével

<p>Alsózsolca - A jelenlegi pályázati rendszert nem tartja megfelelőnek, nagyon bonyolult, az utófinanszírozás sem zajlik problémamentesen, nagyon nagy a bíráló apparátus.</p>

A jelenlegi pályázati rendszert nem tartja megfelelőnek, nagyon bonyolult, az utófinanszírozás sem zajlik problémamentesen, nagyon nagy a bíráló apparátus – mondja Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere.

ÉM: Milyen volt önnek 2008 magánemberként?
Zsiros Sándorné: Az elmúlt évvel magánemberként elégedett vagyok. A legfontosabb az egészség és a család, az elmúlt évünk nagyobb gondok nélkül telt el. A családom tagjai sokat dolgoztak, a fiam megnősült, emlékezetes esküvőt szervezett számukra a két család. Pihenésre nem sok időnk jutott, néhány hét végi program fért bele.

ÉM: És az önkormányzat? Annak munkája?
Zsiros Sándorné: Az önkormányzati munkánkkal csak részben vagyok elégedett. Az önkormányzat dolgozóinak egész éves kitartó, lelkiismeretes munkája nélkül nem tudtuk volna az évet pozitív eredménnyel zárni. Köszönet érte minden munkatársamnak. Voltak gazdálkodási nehézségeink, amelyeket megoldottunk, és sok problémát okoztak és okoznak majd továbbra is a törvényi szabályozás hibái és hiányosságai. Például az oktatás, a szociális és a gyámügyek területén.

ÉM: Sokat pályáztak, nyertek is.
Zsiros Sándorné:
Ezzel együtt a jelenlegi pályázati rendszert nem tartjuk megfelelőnek, nagyon bonyolult, az utófinanszírozás sem zajlik problémamentesen, nagyon nagy a bíráló apparátus. Úgy érezzük, hogy a fontos, érdemi célok, megalapozott igények szakmai elbírálása helyett sokszor politikai döntések születnek. Mindemellett számos beadott – elutasított, nyertes és bírálat alatt lévő – pályázatunk volt.

ÉM: Mik voltak a legfontosabb fejlesztések 2008-ban?
Zsiros Sándorné:
2008-ban is voltak saját erőből történő fejlesztéseink, ezekből a fontosabbak a következők: a Benedek Elek Tagiskola külső nyílászáróinak cseréjével a fűtési költségeink csökkennek, ez a beruházás 18 millió forintba került. Új aszfaltburkolatot kapott a Lévay úti Lakótelep, az összeg felét pályázat útján nyertük. Ez 13 milliós munka volt. Ingatlanvásárlások is történtek, ezek az intézménybővítést, illetve a településközpont kialakítását segítik. 6 millió 200 ezer forintot költöttünk erre. A Rendőrségi KMB Iroda kialakításával segítjük a rendőrség és a polgárőrség munkáját a település közrendjének, közbiztonságának erősítésében, erre 4 millió forintot fordítottunk.

ÉM: Hogyan „fogadják” a gazdasági válságot?
Zsiros Sándorné: A gazdasági válság hatása jelenleg még nem számottevő, de a várható energia-, alapanyag és egyéb áremelkedések miatt újabb terhek nehezednek majd az önkormányzatokra is. Ez a hatás azonban inkább a 2010. évi adóbevételeinknél jelentkezik majd, hiszen a válság a gazdaságot, gazdálkodó szervezeteket sújtja leginkább. Önkormányzatunk intézményeinél leépítést nem tervezünk, mivel 2007-2008-ban már meghoztuk a szervezetkorszerűsítési intézkedéseket, így az intézményeink és a település zavartalan üzemeltetése, működtetése nem tesz lehetővé módosítást a jelenlegi szervezeti struktúrában. Természetesen továbbra is keressük mindazokat a lehetőségeket, amelyek megtakarítást hozhatnak számunkra. Az Ipari Park vezetése továbbra is törekszik a fejlesztésre, bővítésre. Önkormányzatunk a törvényi keretek betartása mellett támogatja a tevékenységüket.

SZG

Zsiros Sándorné tisztségei, tagságai
TÖOSZ elnökség (Polgármesternői tagozat vezetése)
Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa (CEMR) Politikai Bizottság
Kistérségi Társulás Pénzügyi Bizottság
BÜKK-MAK Vidékfejlesztési Közösség


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában