Helyi közélet

2009.01.10. 13:45

Hasat be, felest ne!

<p>Az orvos tanácsai mindenkinek jól jöhetnek a nagy hidegben , hogy ne fázzunk meg.</p>

Mit kell tennünk, hogy ne fázzunk meg a nagy hidegben? – kérdeztük dr. Haulik Lászó háziortvostól, aki előrebocsátotta:

–Semmi mást nem kell tennünk, mint amit nagyanyáink, dédanyáink idejében tettek az emberek, hiszen akkor a méteres hó, a hosszan tartó kemény fagy sem volt ritka. Ilyenkor lehet nyugodtam kalóriadús ételeket fogyasztani, ezt eleink is megtették disznóvágások idején vagy a farsangi időszakban. Öltözködéskor figyeljünk a réteges ruházatra! A több réteg közötti levegő jól melegít. Az sem baj, ha egy vastag pulcsit veszünk föl a kabát alá, de az legyen laza kötésű! Ügyeljünk a cipőnkre is! Főleg a hölgyek szeretnek szoros cipőket, csizmákat hordani. Ez azért helytelen, mert elszorítják a lábban a vérkeringést, ami egyébként is a végtagokban a leggyengébb. Igyunk forró teát vagy forral bort! A forralt bor alkoholtartalma a hígítás miatt lecsökken.

Felest ne igyunk!

Magas alkoholtartalmú italokat azonban ne fogyasszunk, hívta föl a figyelmet a szakember. Egy–két feles az első fél órában segít, de utána a tompulat és a mozgáshiány miatt gyakran fagynak meg a szabadban tartózkodó ittas emberek. Hordjunk sapkát, kesztyűt, az ujjaink és a füleink is könnyen szenvednek fagykárosodást. Nagyon veszélyes a fiatal lányok „haskitevős” divatja, figyelmeztetett az orvos. Aki nem védi a hidegben a hasát, derekát, húgyúti gyulladással, petefészek– és méhgyulladással, valamint a gerinc lehűlése miatt derék és gerinckörnyéki reumatikus panaszokkal számolhat.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában