Helyi közélet

2008.11.04. 15:36

"Félünk, fél itt mindenki!"

<p>Nagycsécs - A megtámadott kis ház elott mécsesek égnek, még az éjszakai virrasztás nyomai. Az egyik szoba teljesen kiégett, ablaka nincs, a bejárati ajtó is romjaiban hever. Mindent korom lep el, a kiégett szobából a szabad égre látni...&#160;<DIA alt="A kiégett ház Nagycsécsen" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_ki_gett_h_z_Nagycs_csen/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A kiégett ház Nagycsécsen" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Tíz -tizenöt helybéli állja körül a nagycsécsi Dózsa György utcában Gulyás Ottó polgármestert. Amikor látják, hogy jövünk, szétrebbennek, elegük van már a sajtó képviselőiből. A polgármesteren kívül csak Balogh Bálint marad, ő szívesen beszélget velünk. Van miről, a település hétfő reggel óta az érdeklődés középpontjába került: az utca legszélső házára vasárnap éjjel eddig ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak, majd belőttek az ablakon. A lövedékek egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt halálra sebeztek. Egy másik házzal is megtették ugyanezt, de ott nagyobb anyagi kár és személyi sérülés nem történt.

– Félünk. Fél mindenki – jellemzi a jelenlegi helyzetet Balogh Bálint, aki a napokban költözött gyermekeivel Nagycsécsre. – A feleségem nem is mert utánunk költözni. Beszélnek összevissza. Azt mondják, uzsorások tették vagy fajgyűlölők. Én nem hiszem egyiket sem. Egész éjjel járkáltunk, mert féltünk. Most járőrszolgálatot szervezünk a polgárőrséggel. A rendőrök itt voltak hétfőn reggel, de aztán eltűntek, flegmán beszéltek velünk – mondja a férfi, majd biciklijére pattan, és hazafelé indul.

Találgatnak

A polgármester tanácstalanul áll a történtek előtt.
–Találgatnak az emberek – jegyzi meg. – A falura nem jellemző az uzsorakölcsön. Nem mondom, hogy egy-két ezer forintot nem kérnek egymástól, de sok pénzről nem lehet szó. A rasszista támadás is érthetetlen, hisz ilyesmi még nem történt a településen.
Gulyás Ottó szerint most az a legfontosabb, hogy a kiégett házat lakhatóvá tegyék. A cigány önkormányzattól és a megyei önkormányzattól próbál meg pénzt szerezni az építőanyagokra, az utca lakói pedig majd elvégzik a munkákat.

Hol vannak a rendőrök?

A megtámadott kis ház előtt mécsesek égnek, még az éjszakai virrasztás nyomai. Az egyik szoba teljesen kiégett, ablaka nincs, a bejárati ajtó is romjaiban hever. Mindent korom lep el, a kiégett szobából a szabad égre látni. A nagyobbik szoba ablaka és redőnye is megsemmisült, itt lőttek be a házba.
Átmegyünk a szomszédba, csak az asszonyokat találjuk otthon. Kérik, a nevüket ne írják meg mert félnek, hogy a támadók visszajönnek.

– Tegnap a gyerekek ki sem mertek menni, mi is félünk – aggódnak. – A vajda hozott nekünk élelmiszert, hogy tudjunk mit főzni. Üzentünk az iskolába is, hogy nem mennek a gyerekek. Nem tudom, hol vannak a rendőrök, ilyenkor itt kellene állniuk az utcában.

„Nincs összefüggés”

Csendesen telt a hétfő éjszaka Nagycsécsen, tájékoztatta portálunkat a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Egyedné Novodonszki Éva, hozzátéve: a településen állandó rendőri jelenlét van. Hétfő este egyébként mintegy százötvenenen virrasztottak a megtámadott háznál. A gyertyagyújtók többsége a Roma Polgárjogi Mozgalom tagjai voltak, akik az ország szinte valamennyi részéből érkeztek, hogy kifejezzék együttérzésüket.
Hétfőre virradóra Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltetett kocsmáit is támadás érte. A rendőrség közleménye szerint a kocsmák ajtaja égett, ezek az esetek határozottan különböznek a nagycsécsi bűncselekménytől, az elsődleges adatok szerint nincs összefüggés ezen ügyek között.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában