Helyi közélet

2008.11.20. 10:36

A világ legnagyobb kotrógépe épül Bükkábrányban

<p>Bükkábrány - A referenciamodell teljesítményét húsz százalékkal haladja majd meg az ábrányi monstrum.&#160;<DIA alt="A világ legnagyobb kotrógépe épül Bükkábrányban 2008.11.19." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_vil_g_legnagyobb_kotr_g_pe__p_l_B_kk_br_n/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A világ legnagyobb kotrógépe épül Bükkábrányban 2008.11.19." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Mátrai Erőmű Zrt. az osztrák Sandvik céget bízta meg egy kompakt marótárcsás kotrógép szalagkocsival együtt történő szállítására. A vállalat ezzel jelentősen növeli saját termelési kapacitását, a bükkábrányi bánya termelékenységét. A projekt teljes beruházási költsége eléri a 30 millió eurót ( mintegy 7 milliárd forint). A szalagátvágást követő sajtótájékoztatón kiemelték ez az egyik legnagyobb beruházás a cég eddigi történetében. A berendezés 6700 köbméter szenet tud fejteni óránként, méretében, jellegében egyedülálló a világon.

Kilenc hónap vajúdás

A mintegy kétéves előkészítési szakasz befejeződött, Európa számos országában kezdődött el az alkatrészek gyártása. A tájékoztatón leleplezték a gépegység méreteit szimbolizáló négy méter hosszú lánctalpegységét. A gép méreteire jellemző az 1650 tonnás összsúly, a 28 méter hosszú marótárcsagémen végén 12 méter átmérőjű marótárcsa foglal helyet. Az első elemek már megérkeztek és Valaska József, a vállalat igazgatóságának elnöke utasítást adott a szerelés elkezdésére, mely várhatóan kilenc hónap alatt fejeződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában