Helyi közélet

2008.10.04. 08:45

Sonkával-sajttal töltött pöfeteg a Bükkben

<p>Bükkszentkereszt - Az ehétvégi Bükkszentkereszti gombanapokba az EU is beszállt. Társfinanszírozza a programokat. Legyen szép idő a remek programokhoz, finom étkekhez.</p>

Az ehétvégi Bükkszentkereszti gombanapokba az EU is beszállt. Társfinanszírozza a programokat.

Két busznyi szlovákiai vendéget is vártak a ma kezdődött, szombaton és vasárnap folytatódó bükkszentkereszti gombanapokra. Akik már voltak ilyen rendezvényen, azok elragadtatva beszélnek róla (és persze Bükkszentkeresztről, a vendégszeretetről), és visszavágynak. Ezért is van, hogy a mostani gombahétvége iránt talán minden eddiginél nagyobb az érdeklődés.
Mindjárt rátérünk az étkekre – a központ, a Borostyán vendéglő és panzió főnökének, Győri Józsefnek a segítségével –, ám előbb kóstoljunk bele a programokba.

Szarvasgomba-kereső

Péntekre hirdették meg a túrát – a külföldi vendégekkel – a Bükkben. Szombaton délelőtt 10-kor indul egy másik, a gombatúra, és lesz kézműves- és háztáji termékek bemutatója, gombafőzőverseny, gombász fórum, kiállítás, piac, országos hegyi síroller bajnokság, vasárnap kerékpáros verseny, kutyás-szarvasgombakeresős bemutató. Meg még sok-sok egyéb.
A rendezvény főszervezője a Miskolci Gombász Egyesület, akiknek társa a helyi önkormányzat, továbbá lényegében minden bükkszentkereszti, no meg ugye az EU.

Hecsedli, bodza

Győri Józseftől gombás finomság repectjét kérjük. A régi időkből hagyományozódott tovább a karácsonyi gombaleves, amit akkor szárított vargányából készítenek, most természetesen frissből. Győri József elmondja, miért is karácsonyi étek odafönt ez a leves. Mert a gomba helyettesíti azt, ami nagyon hiányzik: a halat. Házi füstölt kolbász ízesíti a tejfölös habarással készülő levest. Most is lesz ilyen, meg platnin sült krumplilángos, sonkával-sajttal töltött pöfeteg, vaddisznópörkölt ízes vargányával, gombapörkölt knédlivel, és sok más gombás étel, valamint erdei termésekből készült lekvárkavalkád: hecsedli, kökény, bodza, szeder.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában