Helyi közélet

2008.09.16. 13:59

Harc a nyelvvizsgáért – hogy állnak a miskolci diákok?

<p>Miskolc – Egyre korábban kezdődik a verseny a nyelvtudásért. Már az általános iskolában is borsos összegeket és számtalan tanulással töltött órát áldoznak arra, hogy a kisdiák megszerezze a mindenható, nyelvismeretet igazoló okmányokat.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/harc-a-nyelvvizsgaert-miskolcon-1.avi/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/harc-a-nyelvvizsgaert-miskolcon-2.avi/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

"A tagozatokon már a nyolcadikba járóknak szorgalmazzák az alapfokút, a kéttannyelvűben pedig a középfokút" – erősítette meg az információt Nagy Péterné, a 10. Számú Petőfi Sándor Általános és Magyar- Angol Két Tanítású Nyelvű Iskola angol szakos tanára. "Ekkor még főként a szülők hajtják a gyereket. Az, hogy milyen szintre jut el a tanuló, mire középiskolába kerül, leginkább a szülő akaratán múlik. És az otthoni légkörön persze. Egy kiegyensúlyozott diákkal sokkal többet képes elérni a tanár."

Nagy Péterné arról is tájékoztatott, hogy az utóbbi időben trendi lett már igen korán, harmadikos-negyedikes korban magántanárhoz járatni a gyereket. Az iskolai órán a nagy létszám miatt ugyanis kevés idő jut "beszéltetésre", szóbeliségre. Ez azonban gyakran azzal jár, hogy a tanuló túlterheltté válik. Nem jut elég ideje sportra, játékra. A foglalkozások ára óránként átlagosan 1800-2000 forint. A középiskolában viszont akár a háromezer forintot is meghaladhatja hatvanpercnyi tudás ára.

Az egyik miskolci nyelviskola azt ígéri, két év alatt a nyelvi tudás nélkül érkezők is levizsgázhatnak. Ez "mindössze" 350000 forintjukba és heti hat órájukba kerül. Ők úgy tartják, érdekesebb, izgalmasabb öt-hétfős csoportokban nyelvet tanulni, mint egyedül a magántanárral. A különórákat adók pedig a személyre szabott tempót és anyagot emlegetik érvként. A nyelviskola neve elhallgatását kérő vezetője szerint az idegen nyelvet tanulók legfőbb erőssége a szorgalom. Gyenge oldaluk pedig a beszéd.

"Évente hét alkalommal szervezünk nyelvvizsgát" – tudtuk meg a Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társaság igazgatójától, Macsugáné Hegedűs Mariannától. Az igazgatónő elmondta, hogy a középiskolás és egyetemista korosztály képviselteti magát a legnagyobb számban náluk, de hatvan-hatvanöt évesek sem restek ringbe szállni a nyelvvizsgáért. Kiugróan sok a jelentkező a felvételik és diplomaosztók időszakában.

"Egy ilyen dömping alkalmával előfordult, hogy ezeregyszáz embert vizsgáztattunk. Az angolon és németen kívül egyre többen érdeklődnek a mediterrán és szláv nyelvek iránt. Az alapfokú ára huszonhárom, a középfokúé huszonöt, a felsőfokú vizsgáé pedig huszonkilencezer forint."

"Hogy mikorra lesz nyelvvizsgád, és lesz-e egyáltalán, attól függ, milyen középiskolába jártál" – állítja Tóth Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem harmadéves, közgazdásznak tanuló hallgatója. "Engem a pontszerzés motivált a tanulásban. Az erős gimnáziumnak köszönhetem, hogy egy felső-és egy középfokú nyelvvizsgával kezdhettem meg felsőfokú tanulmányaimat. Úgy tapasztalom, hogy aki tud már két nyelvet, könnyebben kezd bele egy újabba. Nagyon népszerű mostanában az olasz, spanyol, és főként az orosz. Többen arra hajtanak, hogy később külföldön dolgozzanak, mások pedig éppen azért mennek más országba, hogy megtanulják a nyelvet. De még mindig sokan vannak, akik nem vehetik át a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk. Az én szakomon szakmai nyelvvizsgát is tennünk kell, ezért jellemző, hogy a hallgatók nyári intenzív nyelvtanfolyamokon vesznek részt vagy különórára járnak" – fejezte be.

A Miskolci Egyetem Idegennyelvi Oktatási Központjának igazgatója, Réti Almée Katalin úgy fogalmazott, hogy a miskolci diákok nyelvtudása "reményre ad alapot". "Azt, hogy milyen szintre képesek eljutni a nyelvtanulás terén, az alapvető készségeiktől függ" – hangsúlyozta. „A magyar kommunikációs képességeiket idegen nyelven sem tudják fölülmúlni."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában