Helyi közélet

2008.06.10. 15:57

Szélessávon a mezőcsáti kistérségben

<p>Mezőcsát, Gelej, Igrici, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján, Tiszavalk - A "Szélessávú internet infrastruktúra kiépítése a Mezőcsáti Kistérségben” című projekt keretében megvalósult infrastruktúra ünnepélyes átadására került sor nemrégiben.<BR /></p>

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, mint a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program Irányító Hatósága 2005. márciusában jelentette meg a Szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein elnevezésű pályázati kiírását. A pályázati kiírás célja volt a szélessávú internet - ellátottság növelése azokon a jelenleg kevésbé ellátott és üzletileg kevésbé vonzó településeken, ahol a szükséges infrastruktúra állami támogatás hiányában nem épült ki. A kistérség 6 településén indult a program (Gelej, Igrici, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján, Tiszavalk), ahol a pályázat beadása előtt nem volt elérhető a szélessávú internet szolgáltatás. A kistérség három településén (Mezőcsát, Ároktő, Tiszabábolna) ez a pályázattól függetlenül megvalósult.

Partnerekkel pályáztak

A megvalósításnál résztvevő partnerek voltak a Magyar Telekom Nyrt. és a kivitelező Nokia-Siemens Networks Kft.
Az induláskor 2005-ben a társaság benyújtotta pályázatát a GVOP pályázatok közreműködő szervezetéhez, az Információs Társadalom Kht.-hez. 2006. január kapták meg a támogató nyilatkozatot, a Támogatási szerződés aláírása 2006. december 13.-án történt meg. A projekt pályázati költségvetése mintegy 256 millió forint, melynek 75 százaléka a támogatás összege s a fennmaradó rész az EU Önerő Alap támogatási összege .
A projekt tényleges költsége közel 320.millió forint volt. A támogatáson felüli összeget a pályázó és partnerszervezete biztosította.

A fejlesztés eredménye

A fejlesztés eredményeként mindegyik település optikai kábellel elérhető, így lényegében a kiadható szélessávú kapacitás „korlátlan”, egyedül a telepített berendezések kapacitása határozza meg az ellátható lakások számát, de további bővítés egyszerűen, kis költséggel megoldható. A kistérség 6 településén közel 2700 ingatlant és 7500 lakost érint a fejlesztés.

A projekt elemei:
- Mezőcsát – Tiszatarján optikai kábelépítés
- Mezőnagymihály – Gelej optikai kábelépítés
- Mezőcsát – Igrici optikai kábelépítés
- Mezőcsát – Tiszakeszi optikai kábelépítés
- Tiszavalk optikai leágazás építés
- Tiszadorogma optikai leágazás építés
- Igrici helyi hálózat építés
- Gelej helyi hálózat építés
- Tiszakeszi helyi hálózat építés
- Tiszavalkon és Tiszadorogmán kültéri szekrény került telepítése
- Valamennyi településen DSLAM telepítése



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában