Helyi közélet

2008.06.19. 09:45

Postaládánkból: A "grafiti kontárok" ellen!

<p>Nem csak városunkban probléma ez, mivel nagyvárosi jelenségről van szó. És mindenütt gondot okoz a városvezetéseknek, mivel a rútságok eltávolítása kemény költségvetési közpénzeket emészt fel.</p>

Az Északban június 6-án jelent meg anonimitást választó olvasótársam tollából a "Nem firka…" című levél. Később a BOON is vitára bocsátotta az írást. Azt hiszem, a levél szerzője – bár nem ismerem az ebben a témában megjelent összes írást-, alaposan félreértheti a "hozzászólók" szándékát. Megítélésem szerint a véleményt nyilvánítók, nem a művészi színvonalat elérő vagy közelítő fali képeket kifogásolták minden esetben. Sokkal inkább azokat az alkotásnak semmiképpen nem nevezhető firkálmányokat, amelyek elcsúfítják a drága pénzen felújított, vagy újonnan kialakított felületeket.
Nem csak városunkban probléma ez, mivel nagyvárosi jelenségről van szó. És mindenütt gondot okoz a városvezetéseknek, mivel a rútságok eltávolítása kemény költségvetési közpénzeket emészt fel. E mellett elmenni nem lehet szó nélkül. Azonban érdemes azon gondolkodni, hogy a városban gomba módra szaporodó új épületek és a panelprogram keretében felújított házak falán jelöljenek ki olyan helyet, ahol a megfelelő színvonalon produkálni képes graffitisek, kvázi kiállítási teret kaphatnak a tulajdonosok egyetértésével, beleegyezésével. De csakis azzal. Vagy esetleg lehetne a város egyre bővülő kulturális programjaiba is egy kimondottan erre a célra, alkalmas helyen lemosható falat felállítani, ahol évente alkothatnának azok, akik erre elhivatottságot éreznek. Miskolci fal lehetne a neve. Még hozzáértő zsűri is bírálhatná a műveket. Díjazni sem ártana az arra érdemes alkotásokat. A graffiti területén jelentkező kontárok ellen, azonban igenis egységesen célszerű fellépni, mert ezek talán képesek lennének egy valóban művészeti színvonalú falrajzot is összefújni értelem nélküli krikszkrakszokkal.

Végezetül nem tudom megállni szó nélkül olvasótársam azon megjegyzését, amit az "unatkozó agilis nyugdíjasokra" tett, akik közügyben emelik fel szavukat és kapnak publicitást. Ez legalább olyan logikai bukfenc, mint a falrajzolókat csőlátással egyoldalúan kategorizálni. Nem tudom, miként értékelné azt, ha esetleg saját felújított háza falán ízléstelen firka jelenne meg, egy unatkozó agilis nyugdíjas pedig arra "fecsérelné" szabadidejét, hogy ez ellen szót emelne.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában