Helyi közélet

2008.06.24. 17:17

Méhtetemek milliószám Emődön

<p>Emőd - Péntek óta folyamatosan pusztulnak a méhek Emődön és környékén. A helyszínen jártunk.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Méhpusztulás Emődön 2008.06.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_hpusztul_s_Em__337_d_n_2008_06_24_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Méhpusztulás Emődön 2008.06.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/emodi-mehpusztulas.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Eddig hozzávetőleg 200-300 méhcsaládnak lett tragikus vége, ami mintegy 10 méhészt érint. Mi a leginkább érintettet, Faragó Bélát kerestük fel. Családi háza udvarán most is ott sorakoznak a tisztulóban lévő akácmézet rejtő hordók.

- Tizenegy éve élek kizárólag méhészkedésből. A családom kenyere lett oda. Pénteken fedeztem fel a bajt, az Emőd és Vatta közötti telephelyen, az Epreskertben. Próbáltam ide-oda telefonálni, de hétvégén leállnak a hivatalok. Azóta tájékozódtam, a város környéki méhészek mind így jártak. Az én veszteségem eddig mintegy 130 család, az állomány mintegy fele.
Közben a porta végében megnézzük az itteni kaptárokat. Mindegyik előtt kupacnyi méhtetem. A bejáratuknál és az egész kertben mindenütt vergődő méhek. Ugyanúgy végzik: koppanva érnek talajt, vergődnek még egy keveset, aztán szétvetett szárnyakkal, kiöltött szipókával merednek örök mozdulatlanságba.

Jellegzetes haláltusa

- Harmincévnyi méhészkedés után szinte biztos vagyok abban, hogy ezek a mérgezés tünetei. Úgy ismerem őket, hogy a sírásukat is meghallom, nekem elmondják, mi a bajuk - mondja a gazda.

Átgördülünk az Epreskertbe, ahonnan a még talán menthetőt már átköltöztette az éjszaka folyamán másik telephelyre. Az ember azt gondolná, az eperfák között a lehullott termések szőnyegén jár. De nem: mind méhtetem. A levegőben az apró rovarok tömegének fojtogató hullaszaga.

- Mivel 1-2 ezer hektár termőterületet kellene bejárni, s növénymintát venni, a szakemberek tanácsára az állatminta felől próbáljuk felderíteni, hogy mi okozta a tömeges pusztulást. Ha beigazolódna, hogy méreganyag, netán növényvédőszer, akkor annak alapján a növényvédelmi hatóság el tudna indulni. Az állategészségügyi hivatal budapesti laboratóriuma pár napon belül ígéri a vizsgálati eredményt.

Menteni, ami talán...

Elköszönünk, mert Faragó Bélát várják a mentési munkálatok.

- Mivel a kaptárakon belül is hullanak a méhek, s a kijárók odalettek, a megmaradottaknak viszek vitaminokkal dúsított tápanyagot.

A méhész elmondása szerint ehhez fogható méhelhullás nem éltek még meg a környéken. Az EU-csatlakozás óta egy sor erős növényvédőszert nem is lehet alkalmazni (miként a méhészek által alkalmazott kemikáliák köre is erősen korlátozott, például nem vethetnek be antibiotikumokat). Nem is minden permetezést kell már bejelenteni, és nem is érkezett a polgármesteri hivatalba efféle jelzés.

Biztosítás, kár, kilátás

Magyarországon a biztosítók háromféle káreseményre nem kötnek biztosítást méhekre, úgymint mérgezés, betegség, lopás. De azon felül sem szívesen kötnek biztosítást méhekre, állítja Faragó Béla. Így neki sem volt biztosítása. Hivatalos kárfelmérést pedig csak a vizsgálatok végén végez a szakértő. A méhész becslése szerint eddig több millió forintra rúghat a kára - ami az állatállományt illeti. És akkor még nem számította hozzá a 1,5-2 tonnányi terméskiesést.

Kapcsolódó cikk:

Jegyzetünk a témáról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában