Helyi közélet

2008.06.25. 16:13

Költözniük kell a művészházakból?

<p>Jogcím nélküli lakáshasználók, ezért 30 napon belül költözzenek ki lakásaikból. Ez áll abban a levélben, amelyet a Miskolci Ingatlangazdálkodó (MIK) Zrt.-től kapott négy művészcsalád Miskolcon.</p>

Azok, akiknek művész hozzátartozójuk – férjük, édesapjuk – már évekkel ezelőtt elhunyt, de a család még mindig a Derkovits utcai művészlakásokban él.

Nemcsak a hozzátartozók, de a néhai művészek hagyatéka is ezekben, a műteremlakásokban található. Az önkormányzat szerint már évekkel ezelőtt, a művész halálát követően ki kellett volna költözniük a családoknak.

A hozzátartozókat azonban váratlanul érte a lakás visszaadására való felszólítás.
Ezek a művészlakások nem örökölhetőek, a család addig maradhat benne, amíg a művész él – mondta Ádám Ibolya, a Kulturális és Vendégforgalmi osztály vezetője. Hozzátette: már ez is egy gesztus a várostól, hogy ennyi ideig maradhattak a hozzátartozók. Más városokban – folytatta – a művész halála után pár hónappal át kell adni ezeket a lakásokat. Nem szívesen háborgatjuk az ott élőket, de törvényi kötelezettségünk van, és aktív művészeknek is kell lakás – magyarázta.

Elsődleges

Évekkel ezelőtt három lakást is felajánlottunk az egyik családnak, egyiket sem fogadták el – mondta az osztályvezető.
A művészlakások a MIK Zrt. kezelése alatt állnak, de nem az önkormányzat, hanem egy budapesti művészeti alap dönti el, hogy ki költözhet oda – tudtuk meg.
Mi lesz a művészek hagyatékával? Ádám Ibolya szerint a város erre már talált megoldást, egy részük a Miskolci Galériába került.
Évekkel ezelőtt szó volt arról, hogy az önkormányzat a Kisavason vásárol lakásokat, és ezekből műtermeket épít. Az osztályvezető elmondta: ez most lekerült napirendről. Az elsődleges feladat most az lenne, hogy a Derkovits utcai lakásokat újítják fel – mondta.

14-ből négy

A MIK Zrt. kezelésében jelenleg 14 olyan műteremlakás áll melyekre bérlőkijelölési joga a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnak van – írta közleményében az ingatlankezelő. "Ezek közül tíz lakásban – folytatódik a közlemény – jogszerűen laknak művészek. Négy lakásban a bérleti szerződést megkötő művész halála után közeli hozzátartozói maradtak, akik viszont már jogcím nélküli lakónak számítanak. Az ügyükben a MIK Zrt. még vizsgálja, hogy milyen jogi lépésekre van szükség. A lakók adatait a személyiségi jogok védelme miatt nem adhatjuk ki."

Fecskeházak, de hova?

Korábban szó volt arról is, hogy a fiatal egyetemi oktatók számára, úgynevezett Fecskeház épül az Egyetemváros területén. Hol tart most ez a beruházás? Széll Gábor, a Miskolci Egyetem gazdasági igazgatója elmondta: "Azon földterületet (az egyetemi kollégiumok és a Csermőkei út közötti földrészlet) amelyre az egyetem a házak építését tervezte 2007. december 14-én az egyetem elcserélte Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával. A csereügylet eredményeképpen a Mész utcai volt általános iskola épülete az egyetemé lett, ebben az Egészségügyi Főiskolai Karunk található. A csereszerződésben a város vállalta, hogy a hivatkozott földterületen a közeljövőben megépíti a Fecskeházakat. Jelenleg a cserét bejegyző földhivatali eljárás van folyamatban."

A rendelet szerint

A műteremlakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 15/1995.(XII.29.) MKM rendelet 3. § (1) bekezdése kimondja: „A műteremlakás bérlőjéül az a képző-, ipar-, fotó-, illetve ipari tervezőművész (a továbbiakban: alkotóművész) jelölhető ki, aki alkotóművészeti tevékenységet élethivatásszerűen gyakorolja.”
A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a bérleti jogviszony keletkezésekor bérlőtársi jogviszony kialakításra kerüljön, ebből adódik, hogy az alkotóművész halálát követően a lakásbérlet nem szűnik meg, mivel az életben maradt bérlőtárs marad a lakás bérlője.
A bérlő a műteremlakásba a MAK hozzájárulása nélkül is befogadhatja a Lakástörvényben meghatározott személyi kört, azzal, hogy a bérleti jogviszony folytatására nem jogosultak, elhelyezésükről azonban maguk kötelesek gondoskodni.

A bérlő más személyt csak a MAK írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be, de csak a lakásbérleti szerződés fennállásáig jogosult a lakásban lakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában