Helyi közélet

2008.06.25. 07:58

Egy kis apró

<p>Kétségkívül számos üzenete van a 200 forintos bankjegy újbóli éremre változásának. Mindenekelőtt kiváló szimbóluma gyorsan változó és stabilnak nem nevezhető gazdasági helyzetünknek. <STRONG>Hegyi Erika jegyzete.</STRONG></p>

Kétségkívül számos üzenete van a 200 forintos bankjegy újbóli éremre változásának. Mindenekelőtt kiváló szimbóluma gyorsan változó és stabilnak nem nevezhető gazdasági helyzetünknek. 200 forintos ugyanis mára aprópénzzé értéktelenedett, pedig nem is oly régen még egy kiló kenyér és egy liter tej (csakhogy a legszükségesebbeket említsen) kitelt belőle. Volt már 200 forintos pénzérménk, nem tudom, emlékeznek-e még rá, 1992-ben bocsátották ki, de mivel „túl jól sikerült” (tekintélyes mérete és nagy ezüsttartalma miatt), az emberek emlékéremnek tekintették, és mit sem törődve az inflációval, eltették maguknak. Ez aztán az érme 1998-as halálát jelentette.

Az új 200 forintos azt is üzeni, hogy messze még az euró, mert ha közel lenne, akkor nem lenne értelme új pénzérme kibocsátásának, de ugyanakkor azt is üzeni, hogy lesz euró, hiszen a Magyar Nemzeti Bank szerint az érme épp az euró bevezetését könnyíti majd meg. (A legkisebb eurós papír bankjegy több mint 1000 forintot ér.)

Ám nem mindenki örül majd az új aprónak. A nyugdíjasok például, akik folyton bosszankodnak a 10 és 50 forintos, valamint az 5 és 20 forintos hasonlósága miatt. Nem repesnek majd az örömtől a bankok, a kereskedők és az automaták üzemeltetői sem, akik pár hónapot rászánhatnak az átállásra.

Azt olvasom, hogy interneten lehet majd szavazni, mi legyen az új 200-ason. Az 5 forintoson van a nagykócsag, a 20-ason a magyar nőszirom, az 50-esen a kerecsensólyom, akkor a 200-ason lehetne mondjuk a kéknefelejcs. Hisz pár év, és elfelejthetjük ezt a 200-asunkat is.

- Hegyi Erika -

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában