Helyi közélet

2008.05.28. 07:30

Postaládánkból: "Nálam kiütötte a biztosítékot"

<p>A számítások azt mutatják, hogy ennyi aktív dolgozó nem tud eltartani ennyi nyugdíjast. Hát kérem, itt tartunk megint, hogy az aktívakat és a nyugdíjasokat szembeállítják egymással?! - <STRONG>olvasói levél</STRONG></p>

Levelemben szeretnék reagálni az Északban, 2008. május 6-án megjelent, „Bottal a létrán” című levélre adott szerkesztőségi válaszra. A cikkben a levélíró azon kesereg, hogy miért kell a nyugdíj korhatárt emelni, különösen a fizikai munkakörökben. A néhány soros reagálás a szerkesztőség részéről: Egyetértenek sokan a cikkel írják Önök de hát mindenütt ez terv, hogy emeljék a nyugdíj korhatárt és itt jön az ami nálam kiütötte a biztosítékot említem szó szerint. A számítások azt mutatják, hogy ennyi aktív dolgozó nem tud eltartani ennyi nyugdíjast. Hát kérem, itt tartunk megint, hogy az aktívakat és a nyugdíjasokat szembeállítják egymással?! Kikérem néhány millió nyugdíjas társam nevében ezt a kijelentést. Már egyszer megírtam, de úgy látszik, nem hallották. A nyugdíjasok nem eltartottak! Ők ugyanúgy mint elődeink nem könyöradományt kapnak, hanem abból a pénzből kérnek, amit ők maguk és a munkáltatójuk befizetett jó néhány évtizeden keresztül. Ezt a pénzt félre kellett volna tenni és nem különféle trükkökkel elkölteni majd azt hirdetni, hogy az aktívak keresik meg a nyugdíjat. A matematika ezt mutatja és nem azt amit a cikkben írnak. Nem tudom, hogy a reagáló mit szólna ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül félretett pénzét miután lejár mások élvezik és amikor ő is kérne a pénzből azt mondják neki, hogy ez könyöradomány! A politikáról annyit, én is egyetértek az esetleges nyugdíjtörvény módosítással, de nem ebben a formában. Nem azokat kell tovább sarcolni akik idáig húzzák az igát, hanem azokat, akik ki tudják játszani ezeket a törvényeket. Véleményem szerint azok eltartottak, akik önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, lásd: beteg gyerekek, és azok, akik ki tudják játszani a törvényeket és csak a jogaikat ismerik a kötelességeiket nem! Hogy kik ők, ezt döntsék el az olvasók. Én is azt hiszem nagyon sok nyugdíjas társammal együtt nem tartozunk egyik csoporthoz sem. Hogy kevés az aktív dolgozó ez igaz, de erről ki tehet, talán mi, nyugdíjasok? Van egy régi igazság: Ha valaki azt akarja a piacon, hogy az áruját megvegyék, melyet azon az áron nem sikerül eladni, akkor nem emeli az árat, még jobban, hanem enged az árból. Talán nem volna rossz megszívlelni azoknak, akik úgy akarják, hogy több adó folyjék be az államkasszába, ugyanezt tennék a munkáltatói járulékokkal. Lehet, hogy akkor nem kéne egymásnak uszítani az aktívakat és a nyugdíjasokat. Talán az ország is előrébb járna valamivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában