Helyi közélet

2008.05.15. 10:56

Nemesbikki tragédia: Kutyaveszély – "időzített bombák"

<p>Nemesbikk - Törvényességi felügyeleti eljárást indít a Fehérkereszt Állatvédő Liga a nemesbikki önkormányzattal szemben a közigazgatási hivatalnál.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Gyerekekre uszította a kutyákat 2008.05.08."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyerekekre_usz_totta_a_kuty_kat_2008_05_08_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyerekekre uszította a kutyákat 2008.05.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA> &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/kutyaveszely--idozitett-bombak/cn/boon-news-em_01-20080515-100006"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<B>Az állatvédők közleménye</B></A></p>

Ezt azzal indokolják, hogy a saját ebrendészeti jogszabályaikat sem tartották, illetve tartatták be. Ez az oka, hogy kutyafalka alakult ki, és hogy ezek az ebek – információik szerint – valódi felügyelet nélkül és elhanyagoltan éltek – tájékoztatta lapunkat Szilágyi István, a liga kurátora. A halálra mart kisfiú ma is élhetne, ha az önkormányzat betartja saját jogszabályait és betartatja azt a kutyák tulajdonosával – vélekedett.
A liga és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány munkatársai felkeresték szerdán a nemesbikki önkormányzatot, de a polgármester és az alpolgármester is szabadságon volt. Mint Szilágyi István elmondta, kérdéseikre a jegyző válaszolt. Tőle megtudták: a helyi ebtartási rendelet 4 kutyát engedélyez portánként, és a tavalyi összeíráson éppen 4 kutyája volt annak a férfinak, akinek mostani, több mint tíz ebből álló kutyafalkája egy 7 éves kisfiút támadott meg és mart halálra egy hete. A jegyző azt mondta az állatvédőknek: soha nem érkezett bejelentés kutyával kapcsolatos problémáról, ők maguk sem észleltek ilyet. A liga kurátora ezt közleményében kétségbevonja, hiszen – mint írja – a kutyák és gazdájuk az alpolgármester tulajdonában lévő cég telephelyén laktak.

Rettegésben

Szilágyi István  nemesbikki bejárásáról mesélt lapunknak: „A helyiekkel beszéltünk, akik közül többen bíróság előtt is tanúsítják, hogy nem a közelmúltban gyarapodott a kutyák létszáma, a kutyafalka már jó ideje rettegésben tartotta a környéken élőket. Elmondásuk szerint van olyan család is, amely azért hozza-viszi autóval az egyik családtagot, mert a kutyák már többször fenyegetően viselkedtek.”
Számunkra úgy tűnik, hogy több esetben az állatvédelmi törvényeket sem tartották be: az állatok nem tűnnek jól tápláltnak és az oltásaik sincsenek rendben – fogalmazott a kurátor.

Ingerelték?

Szilágyi István elmondta, hogy a jegyző szerint a gyerekek is hibásak a tragédiában, mert délután 4 és este 8 között a szomszédos sportpályán voltak. A jegyző úgy tudja, hogy a gyerekek ingerelték a kutyákat, dobálták a ház tetejét.

A kutyafalka tagjai jelenleg karanténban vannak a tiszalúci sintértelepen, megfigyelés alatt. Sorsuk valószínüleg az altatás.

Megelőzhető

Szilágyi István úgy véli: „Az ilyen eseteket az embereknek kell megelőzniük azzal, hogy betartják, betartatják a törvényeket, nem tartanak a megengedettnél több kutyát, azokat nem hagyják felügyelet nélkül, gondoskodnak az emberek biztonságáról, kerítésről. Nem lett volna szabad hagyni, hogy kutyafalka jöjjön létre, nem lett volna szabad hagyni, hogy valaki ennyi kutyát tartson őrizet nélkül. Ezért véleményünk szerint a helyi önkormányzatot is felelősség terheli a kisfiú haláláért. Vajon mennyi hasonló időzített bomba ketyeg még hazánkban?”

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában