Helyi közélet

2008.03.06. 14:07

Népszavazás 2008: Új elemek a választási eljárásban

<p>Miskolc - A Megyeháza Szász - termében tartott sajtótájékoztatót dr. Kovács János megyei főjegyző a népszavazási előkészületekről, a választási irodák felkészültségéről.</p>

A névjegyzék készítéskor 569.499 fő volt a választópolgárok száma. Az idén először szavazók 7559 - en vannak. A megyéből 2037 - en kértek és kaptak igazolást lakóhelyüktől távoli településen történő szavazáshoz, míg 952 fő más megyékben kért igazolást, hogy megyénkben szavazhasson. A főjegyző kiemelte a megyében arányaiban jelentős az egy szavazókörös települések száma a 358 - ból 256. Az előkészítő munkálatok befejeződtek, két informatikai és egy igazgatási - jogi főpróbát tartottak az Országos Választási Iroda irányításával. A választási törvény módosítása után néhány új elem is került a eljárásrendbe. A lakcímtől távoli szavazás esetén igazolás birtokában a megadott szavazókörben adhatják le voksukat ugyanez érvényes arra az esetre, ha a lakóhelyükön , de nem a lakcímük szerinti szavazókör területén (pl. kórházban) tartózkodnak, ekkor mozgóurnát is igényelhetnek. Igazolást március 7 - én 16 óráig lehet kiadni. Új szabály az is, hogy mozgóurnát kizárólag írásban és nevesítetten lehet igényelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában