Vádemelés

2024.05.27. 10:27

Balesetet okozott a kotrógép kezelője

A Mezőkövesdi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, aki az általa működtetett kotrógép kanalával árokásás közben megütötte az árokban dolgozó kollégáját.

Boon.hu

Fotó: A kép illusztráció

A vádirat szerint a vádlott 2023. június közepén dél körüli időpontban, egy borsodi település utcájában minikotrógéppel egy 130 centiméter mélységű árkot ásott ki. A gép kanala azonban elszakította a nyomás alatt lévő 25 milliméter átmérőjű műanyag vízbekötő csövet.

Ösztönös mozdulatból baleset

A vádlottal együtt dolgozó férfi bement a munkaárokba, és amíg a vádlott hátratolatott a műanyag csövet megtörve a szolgáltató helyszínre érkezéséig ideiglenesen igyekezett megszüntetni a vízfolyást. A csövet mozgatta, hogy el tudja hajtani, azonban a nyomás alatt lévő cső szabad végéből a munkagép vezetőfülkéjébe spriccelt a víz. A vádlott ösztönös mozdulattal elhajolt a vízsugár elől, de eközben kezével megnyomta a fordítókart, az akaratlan indítás miatt a minikotró kanala könyök tájékon megütötte a sértettet és az árok falához lökte.

A sértett a baleset következtében 8 napon túli sérüléseket szenvedett el.

Próbára bocsátást indítványoznak

A vádlott megszegte azon jogszabályi előírásokat, miszerint a munkaeszköz indításakor biztosítania kell, hogy a veszélyes térben tartózkodó munkavállaló elhagyhassa a helyszínt, a gép mozgatásának megkezdése előtt hangjelzéssel kell figyelmeztetni a hatókörzetében tartózkodókat, illetőleg a munkáját köteles úgy végezni, hogy saját és mások testi épségét ne veszélyeztesse.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben próbára bocsátást indítványozott – tájékoztatta portálunkat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában