Erőszak

2024.02.25. 14:00

Megütötte a védőnőt a taktakenézi rendelőben

A védőnő a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősül.

Boon.hu

Orvosi rendelő várótermében érte erőszak egy védőnőt

Forrás: MW / illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

A Szerencsi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint az asszony 2023. június 6-án 9 óra körül a taktakenézi orvosi rendelőben ellátásra várakozott, miközben a település védőnője munkakörében eljárva az orvostól egy várandós anyára vonatkozó leleteket vett át.

Hangosan kiabált 

Az orvosi iratok beszerzését követően a védőnő a rendelőből távozni készült, amikor a váróteremben az említett nő előbb hangosan számonkérte, amiért őt megelőzve ment be az orvoshoz, majd – annak tudatában, hogy a sértett védőnő és munkavégzése kapcsán volt az orvosnál – őt egy alkalommal a hátán megütötte.  

A támadásnak az vetett véget, hogy a védőnőt egy ott tartózkodó másik nő a rendelőből kikísérte, miközben a váróteremben maradó asszony továbbra is hangosan kiabált. A bántalmazás következtében a sértettnek látható sérülése nem keletkezett. 

Vádat emeltek ellene 

Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény rendelkezései alapján a védőnői ellátás feladata a várandós anyák gondozása, az újszülött kortól a tanulói jogviszony megkezdéséig a gyermekek gondozása. Az egészségügyről szóló törvény alapján az egészségügyi dolgozó egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggő tevékenységvégzése során, valamint az egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló más személy ezen jogviszony alapján végzett, a betegellátással és a betegirányítással közvetlenül összefüggő feladatai tekintetében a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősül. 

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában