Elítélték

2024.01.23. 13:30

Jogsi nélkül, ittasan, gyógyszerek hatása alatt ámokfutott Miskolcon

A férfival szemben közúti veszélyeztetés és más bűncselekmények bűntette miatt indult már korábban büntetőeljárás.

Boon.hu

Fotó: Pozsonyi Zita

Az ítéleti tényállás szerint 2020. március 28-án 23 óra körül a vádlott ittas állapotban és gyógyszerek hatása alatt, továbbá járművezetéstől való végleges eltiltás hatálya alatt vezette a fia tulajdonát képező gépkocsit Miskolcon a közúti forgalomban. Nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte haladó személygépkocsi mögött, melynek következtében annak kétszer is nekiütközött. A sértett nem mert a helyszínen megállni, azonban a vádlott követte, és amikor mindketten megálltak, és kiszálltak az autókból, a vádlott kiabálni kezdett a sértettel, lökdösni kezdte és megpróbálta őt megütni. A sértettnek sikerült a vádlottat védekezésül a földre leszorítani és rendőri intézkedést kérni.

Eltiltás alatt is vezetett, szabálytalanul 

Ezt követően 2020. november 10-én 20 óra körül a vádlott végleges hatályú járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette a személygépkocsiját, amikor Miskolcon az egyik benzinkútnál minden ok nélkül kiabálva ráütött az egyik álló autó motorháztetőjére. Ezután tovább hajtott, majd a Búza téren egy forgalmi lámpánál várakozó jármű mögött megállt, kiszállt és az előtte álló gépkocsi jobb első ajtaját kinyitva az általa ismeretlen sofőrt minden ok nélkül szidalmazni, fenyegetni kezdte és a karját rángatta. 

A megrémült sértettnek végül sikerült elhajtani, a vádlott azonban gépkocsijával követte őt, majd utolérte a Király utcán, ahol szándékosan nekihajtott.

Személyi sérülés nem történt, azonban a sértett autójában 167 ezer forint kár keletkezett. Ezt követően a vádlott a Búza téren keresztül, a „Behajtani tilos!” táblákat figyelmen kívül hagyva, a forgalommal szemben 130-140 kilométeres sebességgel hajtott végig a Szamos utcáig, ügyet sem vetve az őt megkülönböztető fény- és hangjelzéssel üldöző járőrök megállásra vonatkozó felszólítására. 

Börtön

A bíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette, kisebb kárt okozó rongálás vétsége, járművezetés ittas állapotban vétsége és 3 rendbeli garázdaság vétsége miatt 2 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a terhelt közepes fokú belátási képességét, továbbá az időmúlást. Ezzel szemben súlyosító körülményként vette figyelembe önhibából eredő ittas állapotát, a többszörös halmazatot és azt a tényt, hogy a terhelt végleges hatályú járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett. 

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyész 3 munkanapot fenntartott, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett - tudta meg a Boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában