Online csalás

2023.11.17. 09:20

Egy pillanat alatt tűnt el négymillió forint a számláról

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül. Egy tiszalúci sértett számlájáról közel négymillió forintot vett le egy elkövető.

Forrás: Shutterstock

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az úgynevezett online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket - hívta fel a figyelmet Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Megtörtént eset:

  • Csalás miatt folytat nyomozást a Szerencsi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Az elkövető 2023. június 5-én délután egy tiszalúci sértett bankszámlájáról – kriptovalutás befektetés ígéretével és az AnyDesk program letöltésével – közel négymillió forintot utalt át egy idegen számlára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatóak.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában