Ítélet

2023.10.20. 15:00

Borsodban buktak le az embercsempészek

Mezőkeresztes - A gépkocsi rakterében 14 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott a magyar államhatár irányába tartva.

Boon.hu

A fotó illusztráció!

Forrás: police.hu

A Mezőkövesdi Járásbíróság ítéletet hozott azon két külföldi állampolgár ügyében, akik vármegyénken keresztül utazva csempésztek volna embereket. 
Az ítéleti tényállás szerint a lengyel állampolgárságú gyanúsítottak 2023. május 26-án az esti órákban Mezőkeresztesen közlekedtek egy kisteherautóval, amikor a járőrök intézkedés alá akarták vonni gépjárművüket. A sofőr – kivonva magát az igazoltatás alól – Cserépváralja irányába hajtott, majd egy földútra letért, ezután az autóból kiszállva mindkét gyanúsított elmenekült. Kiderült, hogy a gépkocsi rakterében 14 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott a magyar államhatár irányába tartva. Az "embercsempészeket" másnap, május 27-én a délutáni órákban egy tardi buszmegállóban kerítették kézre a rendőrök - tudta meg a Boon.hu.

Kiutasították őket

A nyomozás megállapította, hogy az elfogottak az országhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtottak.  

A bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében találta bűnösnek, ezért az I. rendű vádlottat 2 év szabadságvesztésre ítélte, illetve Magyarország területéről 4 évre kiutasította, míg a II. rendű vádlottat 2 év 3 hónap szabadságvesztés büntetés kiszabása mellett 4 év 6 hónapra utasította ki az országból.  

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlottak beismerő vallomását, ugyanakkor súlyosító körülményként esett latba a hasonló jellegű cselekmények rendkívüli elszaporodottsága és társadalomra veszélyessége, valamint a terheltek előéletében fellelhető körülmények.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában