Csalás

2023.09.23. 09:00

Munkát ígértek, de pénzmosásba akarták bevonni a borsodi férfit

Még időben gyanakodni kezdett, így végül megúszta a bűncselekmény elkövetését.

Boon.hu

Ugye Ön is látott már online piactereken álláshirdetést, mely könnyű otthonról végezhető munkát kínál, cserébe magas fizetést ajánl. A borsodi áldozat egy ilyen hirdetésre jelentkezett, majd a külföldi "logisztikai" cég felvette vele a kapcsolatot, ingyenes képzést és komoly 2000-3000 Euró közötti fizetést ígért neki, hívta fel a figyelmet egy konkrét vármegyénkbeli eseten keresztül a hasonló bűncselekményekre a vármegyei bűnmegelőzési alapítvány.

Munkaszerződést is küldött (részlete a képek között megtekinthető), majd arra kérte a jelentkezőt, hogy nyisson Wise-számlát (több mint 40 pénznemben tarthat pénzt a számlán, és bármikor átválthat közöttük a valós árfolyamon). A sértett a számlát létrehozta, majd arra kérték, hogy az arra érkező összeget utalja tovább egy cégnek. A sértett gyanakodni kezdett és az átutalást nem teljesítette. Az elkövetők ekkor rendőrségi eljárással fenyegették, tolvajnak nevezték.

Jó, ha tudjuk

A bankszámlát kölcsönadó vagy másnak a saját nevére számlát nyitó személy gondatlan pénzmosás vétségét is elkövetheti, hiszen a számlájára utalandó összeg eredetéről nem győződik meg.

A pénzmosás célja az illegális úton vagy bűnözésből szerzett anyagi haszon törvényes forrásból származóként való feltüntetése. Ennek egyik módja a különböző bankszámlák közötti átutalások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában