Ítélet

2023.07.05. 15:55

Angliából irányított bűnszervezetet egy sajókazai férfi

Idős emberektől csaltak ki pénzt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: file404

„Unokázós” csalók ügyében hozott első fokon ítéletet a Szekszárdi Járásbíróság. A Szekszárdi Törvényszék Sajtóosztálya arról tájékoztatta Teol.hu-t, hogy a bűnszervezetet irányító, Angliából kiadatással hazaszállított férfit a bíróság 6 rendbeli, 2 esetben kísérleti szakban maradt, idős sértettek sérelmére, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt mint különös és többszörös visszaesőt és mint bűnszervezetben elkövetőt, 9 év fegyházbüntetésre és a közügyek gyakorlásától 9 év eltiltásra ítélte, megállapítva, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. A futárt, aki a pénzt az idősektől elhozta, a bíróság 4 rendbeli ugyanígy minősülő, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt, mint bűnszervezetben elkövetőt, 5 év fegyházra ítélte.

Az ítélet szerint a sajókazai férfit a magyar bíróságok csalások miatt több év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, ám ezek elől Angliába szökött, és 2018. óta ott élt. Külföldi megélhetésének biztosítására 2020-ban elhatározta, hogy „unokázós” csalásokat fog elkövetni. Ennek érdekében egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelyet ő irányított külföldről, míg egy Magyarországon élő női rokona, az utasításai szerint itthon további bűnelkövető csoportokat szervezett be az ország különböző részein futári feladatok ellátására.

Elkövetési módszerük az volt, hogy a bűnszervezetet vezető férfi Magyarországon élő, idős, egyedülálló személyeket hívott fel a vezetékes telefonjukon. Magát jellemzően közeli hozzátartozónak, fiúgyermeknek, unokának adta ki, és azt állította, hogy a sértett hozzátartozója személyi sérüléssel járó autóbalesetet okozott, amely során nagy értékű kár keletkezett, illetve gyermek sérültje is van a balesetnek. Az időskorú sértettek szeretteikért érzett aggodalmát kihasználva, a telefonáló nagyobb összegű készpénzt kért a sértettektől azért, hogy rendezni tudja a balesettel okozott kárt. Miután a sértetteket sikerült megtéveszteni, a szervezet vezetője felhívta a korábban beszervezett magyarországi futárokat, akik az idős emberek címére mentek, és magukat a hozzátartozónak, barátnak kiadva átvették a kicsalt pénzösszegeket. A pénz felét a futároknak az Egyesült Királyságban élő vezetőnek kellett eljuttatniuk, míg a másik feléből a magyarországi elkövetők részesültek.

A futárokat beszervező nő és egy sofőr társa ellen a bíróság a büntetőeljárást korábban már jogerősen befejezte, mivel ők a bűncselekmények elkövetését beismerték és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról is. A bíróság a nyomozók munkáját nagy mértékben segítő, beszervező nőt 4 év 6 hónap börtönre, míg sofőr társát pénzbüntetésre ítélte. Az ügy az egyik futár esetében folytatódott, mivel ő tagadta a részvételét a cselekményekben.

Időközben nemzetközi elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyság kiadta a bűnszervezet irányítóját, aki ellen az ügyészség szintén vádat emelt az előző négy sikeres csaláson kívül további két sikertelen kísérlet miatt is, amely csak azért nem okozott kárt, mivel a nő és a futára nem mentek el a pénzért ezen két idős sértetthez.

Az ügyben a bíróság hosszas bizonyítás után első fokon ítéletet hirdetett a héten, amely ellen a két vádlott fellebbezést jelentett be, így az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon. A büntetőeljárás a többi szekszárdi bűnelkövetői csoport ügyében jelenleg is folyik az ország különböző bíróságain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában